Annons

Deltavarianten av coronaviruset ökar markant i länet

Växjö • Publicerad 17 juni 2021
.
.Foto: Jonas Engman

Förekomsten av deltavarianten av coronaviruset, tidigare kallad den indiska mutationen, har ökat markant. Ett 40-tal fall med misstänkt deltavariant har identifierats och enligt Region Kronoberg har en stor del av dessa koppling till universitetet.

Nu inför Region Kronoberg en förändrad smittspårning gällande hushållskontakter och nära kontakter i enighet med nya nationella riktlinjer. Tidigare har nära kontakter och hushållskontakter undantagits från smittspårning tre veckor efter första dosen. Det ändras nu till att nära kontakter och hushållskontakter också ska smittspåras fram till två veckor efter andra vaccindosen.

Annons

– Efter dialog med Folkhälsomyndigheten fortsätter vi med att intensifiera smittspårningen men det allra viktigaste är att alla följer rekommendationerna. Pandemin är inte över, säger Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Deltavarianten är enligt flera studier mer smittsam än andra varianter av coronaviruset. Däremot fungerar vaccinen bra mot deltavarianten om man har fått två doser.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons