Annons

Den franska evolutionen

Publicerad 23 oktober 2018
Foto: CNP Media

Monte Carlo

”Lyckas man där så lyckas man överallt” sjöng Frank Sinatra och hänvisade till New York, New York. Men tiderna förändras och franska Peugeot har gjort en egen version av klassikern där staden med de gula taxibilarna fått utgå och skatteparadiset Monaco, Monaco tillkommit. För om deras nya lejonkung 508 kan slå i monegaskernas sagorike så kan den slå vart som helst. Vi åkte till furstendömet för att kolla upp saken.

Annons

Sportbilar, lyxjakter, kändisar och fotomodeller - alla slåss om uppmärksamheten i Monaco. Kan man få till en riktig nackvridare här så är det ett synnerligen gott betyg och visst har nya 508 alla möjligheter. Utseendet är vad fransmännen kallar ”très extraordinaire” och innebär något alldeles extra.

Peugeot har valt att krympa kostymen på nya 508 jämfört med gamlingen och det är ett smart drag rent designmässigt. Nu bjuds vi på attraktiva linjer där fronten sticker ut mest med hjälp av sina hajtandsliknande varselljus och läckra grill. Alla märkesfantaster kommer dessutom att jubla över en liten men ack så viktig detalj. 508-emblemet är nämligen placerat längst fram på motorhuven och är en gimmick som ska föra tankarna till klassiska Peugeot 504 från 1968.

Baken bjussar däremot på betydligt mera framtidstänk med sin breda ljusramp vars ledlampor ger ett tredimensionellt intryck. Snyggt! Interiören andas elegans och har såväl den franska komforten som det franska temperamentet. Heldigitala instrument är givetvis ett måste liksom en ratt som tycks vara hämtad från Linda och Valentins rymdskepp XB982.

Den svenska generalagenten förhandlar fortfarande med fabriken om motorutbudet samt priserna och lanseringen har flyttats från oktober till december. Det vi vet i nuläget är att grundpriset startar från 259 900 kronor för dieselspisen på 130 hästkrafter, vilket är ett riktigt pangpris. Betydligt dyrare blir toppmodellen PureTech GT som har en underhållande bensinfyra på 225 hästkrafter som omedelbart fångar vårt intresse vid provturen längs Rivierans snirkliga bergsvägar.

Köregenskaperna är vassa och den åttastegade automatlådan växlar riktigt snabbt. Vi avslutar dagen vid Monte Carlos världsberömda kasino för att kolla intresset för nya Peugeot 508. Jodå, vårt hungriga lejon får genast mer uppmärksamhet än ett helt stuteri med stegrande hästar och därmed låter vi Frankie Boy knyta ihop säcken. ”If i can make it there, i´ll make it anywhere”.

Johannes Gardelöf
Willy Priske
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons