Annons

Det här gäller om du har antikroppar mot covid-19

Kronoberg • Publicerad 4 augusti 2020
.
.Foto: URBAN NILSSON

Från och med på onsdag erbjuds allmän provtagning för antikroppar mot covid-19. För att få ta provet måste man ha varit frisk i 14 dagar.

Om testet visar att personen har antikroppar tyder det på att patienten har haft en covid-19-infektion. Enligt Region Kronoberg har personer med antikroppar mindre risk att smittas och därmed också mindre risk att föra smittan vidare till andra i samhället. En person med antikroppar kan umgås med andra, bland annat personer som tillhör riskgrupp.

Annons

Men i övrigt gäller de generella smittskyddsåtgärderna i samhället och på arbetsplatser.

– Det är viktigt att man fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer även vid påvisade antikroppar. I nuläget gör Folkhälsomyndigheten bedömningen att antikroppar för covid-19 sannolikt ger skydd i minst ett halvår från att personen fått sitt testresultat. Men den siffran kan komma att ändras, smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons