Annons

Detaljplan för nya sjukhuset framtagen – nu får invånarna tycka till

Växjö • Publicerad 14 september 2020
Foto: Olof Elfverson

Växjö kommun har släppt ett första utkast över hur nya sjukhusområdet kan komma att se ut. Nu kan invånarna, företag och myndigheter tycka till om förslaget på kommunens hemsida. Region Kronoberg och Växjö kommun har sedan årsskiftet arbetat för att ta fram ett förslag till en ny detaljplan.

– Arbetet med ett akutsjukhus på ny plats i Växjö ställer stora krav på infrastrukturen i området och arbetet pågår för att ta fram detaljerade lösningar för detta, säger Kristina Thorvaldsson, Växjö kommuns projektledare för det nya akutsjukhuset.

Annons

Enligt förslaget till en ny detaljplan rör det sig om en sjukhusbyggnad på drygt 100 000 kvadratmeter i 8 våningar, som innebär att byggnaden blir cirka 40 meter högt. Det ska också skapas en grön natur- och parkmiljö runt Helige å och ett område som kan hantera en eventuell översvämning från Helige å.

Dessutom behövs det en ny trafikplats i korsningen mellan Stora Räppevägen och riksväg 23, en ny tågstation för ökad tillgänglighet för alla Kronobergare och en ny planskild korsning mellan Stora Räppevägen och järnvägen eftersom ett nytt akutsjukhus också att öka trafiken i området.

Allmänheten kan lämna synpunkter på förslaget till och med den 2 november. Efter samrådet kommer förslaget att arbetas om utifrån de synpunkter som kommit in. Detaljplanen ska antas av kommunfullmäktige senast i november 2021.

Slutligt beslut om investering av ett nytt akutsjukhus fattas av Region Kronoberg tidigt 2022 och det nya sjukhuset beräknas stå klart 2028.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons