Annons

Detlef skriver bok om spaghettivestern

1964 skedde premiären av För en handfull dollar, Sergio Leone-filmen som gav upphov till genren spaghettivestern. En som omedelbart fångades i biofåtöljen var Detlef Quast, Rottnebon som nu håller på att skriva en bok om spaghettivestern. Titeln är Hjältarnas undergång.
– Spaghettivestern skapade en helt ny stil med sin kombination av få repliker, fantastiskt fotografi och stämningsfull filmmusik av Ennio Morricone.
Rottne • Publicerad 8 maj 2019
Foto: David Färdigh

Det är nu 55 år sedan spaghettivestern gjorde entré på bioduken med sin revolutionerande estetik. 1964 höll Detlef Quast på att skriva på sin avhandling i fysik på universitetet i Bonn, och tillsammans med kollegorna på fysiklaboratoriet hade han gjort det till en tradition att gå på bio varje fredagseftermiddag. Denna gång visades För en handfull dollar. Detlef, som alltid varit filmintresserad, knockades direkt.

– Jag blev väldigt tagen av de stilistiska medel som användes. Allt var oerhört skickligt gjort, både fotografiet, musiken och hur skådespelarna agerade!

Annons

Spaghettivestern är beteckningen på de västernfilmer som gjordes av italienska regissörer och huvudsakligen spelades in i de spanska ökenlandskapen kring staden Almeria under 1960- och 1970-talen. Framgångssagan började med att regissören Sergio Leone gjort filmen Pistolen diskuterar inte, som blev en hyfsad succé och gav honom 200 000 dollar över till nästa filmprojekt. Och detta projekt var För en handfull dollar.

– Sergio ville göra västernfilmer på ett helt annat sätt än i USA. Han var oerhört beläst i amerikansk västernhistoria och gillade inte Hollywoods romantiserande hjältesagor. Istället ville han skapa något mer realistiskt. Dessutom hade han ytterligare ett skäl till att göra västernfilmer utanför USA; han kunde och ville absolut inte lära sig engelska!

Inför inspelningarna av För en handfull dollar kontaktade Sergio en mängd amerikanska skådespelare, som alla mer eller mindre skrattade åt hans erbjudande. Varken det begränsade gaget eller den galna idén om att spela in västernfilm i Europa verkade särskilt tilltalande. Men så tackade Clint Eastwood ja. Han medverkade vid den här tidpunkten i tv-serien Prärie men började bli trött på kofösar-rollen.

– Att få komma iväg och spela in film i Italien såg han som gratis semester. Och att tacka ja verkade dessutom vara riskfritt, för ingen förväntades ändå se filmen.

Redan i inledningen av För en handfull dollar sätts tonen. En kylig och brutal stämning med få repliker skapar genast en krypande spänning.

– Det vidareutvecklades senare ytterligare. I Leone-filmen Once Upon a Time in the West sägs inte ett enda ord de första tolv minuterna!

Clint Eastwoods förutsägelse att ingen skulle se För en handfull dollar kom rejält på skam. Filmen blev en dundersuccé, och det bestämdes att det skulle göras en uppföljare.

– Resten är, som man brukar säga, historia!

Ända sedan Detlef såg sin första spaghettivestern i biofåtöljen i Bonn 1964 så har det varit hängiven kärlek. Med åren har han samlat på sig både fakta, affischer och filmer.

– I min samling har jag idag cirka 200 spaghettivestern-filmer, allt från italienska originalfilmer till oklippta tyska versioner.

Annons

Detlef som bland annat är engagerad i Rotary får ibland frågan om hur han med sina värderingar kan uppskatta en filmgenre som förefaller så omoralisk.

– Jag brukar då svara att det händer att även jag blir arg och sur. Att titta på en spaghettivesterfilm ett perfekt sätt att avreagera sig på.

Samtidigt avfärdar Detlef föreställningen om att spaghettivestern skulle sakna såväl moral som budskap.

– Sergio Leone liksom de flesta andra italienska filmregissörer var kommunister och i sina spaghettivesternfilmer smyger de ofta in antivåld- och antikrigsbudskap. Vad de vill visa är våldets meningslöshet. Ta Sergio Leone-filmen Once Upon a Time in the West som exempel. Den filmen beskriver hur den enskilda soldaten drabbas av det amerikanska inbördeskrigets totala meningslöshet i form av våld och död.

Fast i Sverige har filmerna budskap sällan snappats upp, vilket enligt Detlef kan förklara att spaghettivestern här har en väldigt låg status jämfört med övriga världen.

– Kulturetablissemanget och 1968-vänstern i Sverige missade helt filmernas politiska budskap. De ansåg att filmerna var våld utan innehåll.

Det hängivna intresset för spaghettivestern har nu fått Detlef att skriva en bok om genren. Titeln är Hjältarnas undergång och kommer bli den första sammanställningen av spaghettivestern som gjorts på svenska.

– Målet är att den ska ges ut innan sommaren.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons