Annons

Diagnos av bröstcancer fördröjdes – i tre år

Växjö • Publicerad 21 september 2020
Foto: Johan Christensen

2016 bedömdes en förändring i bröstet på en patient vara godartad. Tre år senare visade det sig vara cancer i samband med en operation. Region Kronoberg har nu anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Patienten remitterades till mammografi 2016 på grund av ett misstänkt fynd i vänster bröst. Ett ultraljud visade på en förändring som skulle kunna vara en liten cancer och en första biopsi visade sedan att det kunde handla om ett förstadie till cancer.

Annons

”Två dagar senare utförde en annan mammografiläkare en kompletterande biopsi, som inte blev tillräckligt bra för att ställa diagnos. Läkaren bedömde därefter förändringen som godartad vid ultraljudsundersökning. Samma bedömning gjordes vid efterföljande MDK (multidisciplinär konferens med deltagare från röntgen, kirurg, patolog)”, skriver Region Kronoberg om händelsen.

Verksamheten har utrett händelsen och vidtagit åtgärder för att förbättra bemanning och arbetssätt vid mammografin.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons