Annons

Digitala möten har ökat med 230 procent i Kronobergs län

Kronoberg • Publicerad 27 november 2020
Foto: Alexander Mahmoud

Under 2018 genomfördes en undersökning i Kronobergs län kring hur vi ställde oss till digitala möten.

Skatan och Marchal tar i dagens podd upp vad den uppföljande undersökningen under 2020 visade.

Annons

Det är Region Kronobergs projekt Hållbar Mobilitet i gröna Kronoberg som under tre år arbetat med satsningar inom områden som kan minska koldioxidutsläppen från våra transporter som nu presenterar nya siffror.

Under 2018 gjorde de en resvaneundersökning bland de anställda inom alla kommuner i Kronobergs län samt hos Region Kronoberg, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen, Linnéuniversitetet och flera privata bolag i länet bland andra Ikea.

Totalt nådde de 45 000 anställda i länet.

I undersökningen ställdes bland annat frågan kring hur de svarande ställde sig till resfria- eller digitala möten istället för att resa till fysiska möten.

– Då, 2018, hade vi ett snitt på tre digitala möten per anställd, säger Maria Persdotter Isaksson från Region Kronoberg som är huvudprojektledare.

Hon berättar att många under den första undersökningen ställde sig skeptiska till digitala möten och att motiveringen ofta var att ”det var svårt att ha möten utan att träffas”.

Idag, mitt i en pandemi, så ser man tydliga förändringar.

– Iden senaste undersökningen vi gjorde i september så visade det sig att de digitala mötena ökat med 230 procent. Det i sig är inte så konstigt, men det som är intressant är att se hur attityden har förändrats, säger Maria Persdotter Isaksson.

Det de har kunnat se efter den senaste undersökningen bland de deltagande i projektet är att personer som tidigare varit negativa till digitala möten nu har anpassat sig och tycker att det fungerar bra.

– Så det faktum att pandemin tvingade oss till att ha digitala möten istället för att träffas fysiskt har troligtvis bidragit till en långsiktig utsläppsminskning. Vi har sett att det funkar med digitala möten i många fall, säger Maria Persdotter Isaksson.

Ni hör mer om detta och digitala möten med en liten annorlunda twist vår podcast Skatan och Marchal efter klockan 13 idag.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons