Annons

Efter dödsolyckan: Säkra cykelstråk i Växjö

Växjö • Publicerad 28 september 2018
Foto: Smålandsposten

NTF har kartlagt över hundra cykelstråk i 21 kommuner runt om i Sverige. Enligt föreningen omkommer i genomsnitt 24 cyklister i trafiken varje år, varav tre av fyra omkommer efter kollision med ett motorfordon. NTF har kartlagt fem cykelsträckor i Växjö. Två av dessa sträckorna passerar Mörners väg, där en cyklist så sent som förra veckan omkom efter en påkörning men enligt föreningen bedöms cykelstråken som säkra.

– De stråken som vi cyklade på i Växjö var bra. Fina breda cykelvägar, bra separeringar och passagerna där man cyklar över bilvägar var tillfredsställande. När vi valde cykelstråk utgick vi från kommunens rekommenderade cykelstråk och på det stora hela ser det bra ut. Men redovisningen är inte en samlad bedömning av hela kommunens cykelstruktur. Det finns stor risk att det skulle se värre ut om vi gick utanför cykelstråken, säger Daniel Qvarnström, ansvarig för NTF:s verksamhet i Kronoberg, till Smålandsposten.

Annons

Den enda punkt som ska ha bedömts som extra farlig i kartläggningen var övergångsstället mellan Södra Järnvägsgatan och Växjösjön.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons