unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter dödsolyckan utanför Växjö – man får inte rätt till skadestånd

Foto: Carl Carlert

En man som ansökt om anhörigersättning efter att hans särbo omkommit i samband med en trafikolycka får avslag. Högsta domstolen har nu konstaterat att en särbo normalt inte omfattas av regeln att den som orsakat dödsfallet ska betala skadestånd för chock och psykiska besvär till den som är särskilt närstående till den dödade.

Den 22 oktober 2016 inträffade en trafikolycka på riksväg 27 vid Ingelstad. En 51-årig kvinna hade bristande uppmärksamhet framåt i körfältet och kom över med bilen på fel sida av vägen. Hon ska ha krockat med en bil, som ett par satt i, och i samband med krocken ska den påkörda bilen ha slungats in i en bergskärning.

Kvinnan som körde i den andra bilen omkom i samband med krocken och mannen fick smärta, multipla revbensfrakturer, sårskada, punkterad lunga och kontusionsblödningar.

51-åringen dömdes till villkorlig dom och skulle betala 25 000 kronor i så kallad anhörigersättning till mannen. Men nu meddelar Högsta Domstolen att mannen inte får ersättningen.

Han hade ett kärleksförhållande till den avlidna kvinnan. De var särbos men hade haft daglig kontakt och träffats och bott hos varandra regelbundet och då umgåtts som en familj.

Högsta domstolen konstaterar att bestämmelsen om anhörigersättning är tänkt att i princip inte omfatta särbor. Det måste finnas någon ytterligare speciell omständighet i relationen för att särbor ska anses som särskilt närstående i bestämmelsens mening.