Annons

Efter kritiken – Växjö kommun tar fram etisk riktlinje

Växjö • Publicerad 20 februari 2021
.
.Foto: Tekla Höckert

Smålandsposten har rapporterat om att chefers barn har anställts i Växjö kommun, vilket många har reagerat och kritiserat. Nu ska kommunen ta fram en riktlinje för hur den typen av jävsituationer ska hanteras.

– Växjö kommun har en längre tid arbetat med att skapa en modern organisation som möter framtidens utmaningar. Omvärlden förändras ständigt och det ställer nya krav på vårt agerande. Genom att komplettera vår värdegrund, vårt förtydligande om vilket ansvar våra chefer och medarbetare har. Nu förstärker vi vår uppförandekod med en etisk riktlinje för Växjö kommunkoncerns medarbetare och förtroendevalda, säger Andreas Olsson (C), ordförande kommunstyrelsens organisations- och personalutskott.

Annons

Kommunchef Monica Skagne har fått i uppdrag att ta fram förslag till en etisk riktlinje som stöd inför dilemman som kan röra till exempel mutor och jävssituationer.

– Det är viktigt att vi alla internt i organisationen vet vad som förväntas av oss när vi ställs inför etiska dilemman. Det är ett viktigt steg i att få alla medarbetare mer trygga i sitt agerande, säger Monica Skagne, kommunchef.

Medarbetare som bryter mot riktlinjen riskerar arbetsrättsliga påföljder som erinran, varning och vid upprepade brott uppsägning.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons