Annons

Egen salong lockade Stefanie

Egentligen låg planerna på en egen frisörsalong längre fram i tiden, men när Stefanie Biörck fick erbjudandet om att ta över Du & Jag på Centrallasarettet i Växjö klippte hon till. Till salongen kommer kunder både inifrån och utifrån sjukhuset.
– Det är en väldigt stor blandning, allt från patienter och sjukvårdspersonal till folk som har vägarna förbi.
Växjö • Publicerad 17 juni 2018
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg

En frisörsalong inne på sjukhuset? När Stefanie berättade för omgivningen att hon skulle ta över Du & Jag möttes hon inledningsvis av en del fördomar, som att kundkretsen enbart skulle bestå av svårt sjuka patienter. I själva verket handlar det om en mix av inlagda patienter, folk som varit inlagda, nuvarande sjukvårdspersonal, tidigare sjukvårdspersonal, besökare till patienter eller människor utifrån som har vägarna förbi och passar på att klippa sig.

– Det här är egentligen som vilken salong som helst. Jag har inrett den så att besökarna inte ska tänka på att de befinner sig på ett sjukhus. Det ska vara lugnt och mysigt. Är man inlagd så kan det dessutom vara skönt att komma ifrån sjukhusmiljön för en stund.

Annons

Men visst finns det också skillnader. När Magazinet besöker salongen så håller Stefanie på att testa en peruk på en kund. Att beställa, anpassa och prova peruker för exempelvis cancerpatienter är en viktig del i verksamheten på Du & Jag.

– Att jobba med peruker är en ganska ny erfarenhet för mig, men väldigt lärorikt och spännande. Dessutom känns det bra att kunna göra nytta. Håret är en stor del av en människas personlighet och att då kunna hjälpa till genom att ta fram en peruk som ser naturlig ut och som kunden känner sig bekväm i är en tacksam uppgift.

Hur går det till när man väljer ut en peruk?

– I det första skedet tar jag ett foto på kunden och frågar lite om vilken frisyr hen trivs med. Sedan letar jag upp ett antal peruker som kunden får prova och välja mellan. Slutligen gör jag några finjusteringar. Ibland behövs lite formanpassning, vilket görs med hjälp av en ångmaskin. Det är viktigt att kunden trivs och att det ser levande ut, peruken ska inte vara som en mössa.

Foto: Nadia Hagberg

Stefanie har jobbat som frisör i sju år. Det kreativa i kombination med sociala, att få träffa så många olika typer av människor, var det som lockade henne till yrket. I de framtida planerna fanns också drömmen om att ha en egen frisörsalong, men möjligheten dök upp snabbare än hon räknat med.

– Min pappa såg annonsen om att Du & Jag sökte ny ägare och uppmanade mig att åka och kolla. Jag kom hit och blev genast entusiastisk.

Vad fick dig att nappa och anmäla ditt intresse?

– Jag såg potentialen i läget och lokalerna. Jag tänkte, skulle de fråga mig så tar jag chansen!

Och Stefanie fick chansen och klippte till. Efter att under en övergångsperiod på tre veckor gått med den tidigare ägaren Eva för att få inblick i hur salongen fungerade tog Stefanie över verksamheten i egen regi den första maj. Erfarenheterna hittills har varit mycket positiva.

– Jag har blivit bra mottagen. Sedan är det förstås mer arbete att vara egenföretagare än att vara anställd, men jag får bra stöttning av både familj och vänner.

Annons

Till salongen strömmar det in både spontanbesökare och stamkunder.

– Vissa har varit kunder på Du & Jag i mer än 40 år, så det känns roligt att få chansen att förvalta det förtroendet.

Sedan två veckor tillbaka har Stefanie också hjälp av frisören Neda Vukosavljevic, och fler nyanställningar kan bli aktuella framöver.

– Nu i ett första skede är det lagom med oss två. Men det finns totalt fyra frisörstolar så längre fram finns absolut möjligheten att växa och utöka personalstyrkan.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons