Elev vann recepttävling – rätten ska serveras på kommunens alla skolor och förskolor
Under Earth Week anordnades en recepttävling för elever i grundskola och gymnasium i Växjö kommun. Eleverna fick möjlighet att dela med sig utav sitt favoritrecept som är bra för klimatet.
Ebba Arfvidsson på Katedralskolan tog hem vinsten med sin "Green dream pasta”, som är en vegetarisk pastapesto med halloumi.
– Pastapesto har hjälpt mig många gånger att inspireras till att laga god och hälsosam mat så jag hoppas att jag kan sprida vidare denna inspiration till andra studenter. Det är extra viktigt just nu under distansundervisningen eftersom många av oss elever har tajta lunchraster och brist på motivation till att laga hälsosam mat, säger Ebba Arfvidsson.
Maträtten kommer att serveras på Växjö kommuns alla skolor och förskolor måndagen den 7 juni
Ingredienser för 4 portioner
Pesto (köp färdig eller gör en egen):
1 kruka färsk basilika
0,5 kruka bladpersilja
3 msk solrosfrön
1 vitlöksklyfta
0,75 dl riven parmesanost
1 msk rapsolja
1 msk vatten
Zest från 1 citron
Juice från 0,5 citron
Salt och peppar
4 portioner pasta penne
300 gram halloumi eller grillost
0,5 gul lök
1 klyfta vitlök
1,5 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
0,5 msk maizena
0,5 tsk torkad basilika
280 gram babyplommontomater
Rapsolja att steka i
Salt och peppar
Riven parmesanost till servering
Gör så här
Pesto: Rosta gärna solrosfröna i en torr stekpanna för att få en extra nötig smak. Mixa samman alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Till pestopastan behöver du halva satsen pesto. Men gör gärna en större mängd åt gången, det finns många användningsområden för en god pesto.
1. Koka upp en kastrull med saltat vatten.
2. Medan pastavattnet värms upp; hacka löken och halvera tomaterna. Skär halloumin i tärningar.
3. Värm upp en stekpanna med olja och stek halloumin tills de fått en gyllenbrun stekyta. Ställ åt sidan.
4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
5. Stek löken tillsammans med pressad vitlök.
6. Tillsätt grädde, mjölk och pesto (halva satsen om du följt receptet ovan och ca 0,5 dl om du väljer färdigköpt). Låt koka upp och red av med maizena. Smaka av med salt, peppar och ev. mer pressad citron. OBS! kom ihåg att halloumin är väldigt salt i sig.
7. Tillsätt halloumi och tomater och låt dem bli varma.
8. Servera tillsammans med den nykokta pastan och riven parmesanost.