Annons

Emil guidar bland upplevelser i vild småländsk urskog

Ett 200 hektar stort inhägnat skogsområde med visenter, mufflonfår, vildsvin samt dov- och kronhjort. Det är Kosta Safaripark som nu öppnat sin andra säsong. Bland årets nyheter finns turisttåget Pysen som kommer gå på en slinga genom parken.
– Passagerarna kommer få en unik närkontakt med djuren, berättar guiden och viltvårdaren Emil Jarkrans.
Kosta • Publicerad 8 juni 2019
Foto: Nadia Hagberg

Den största och mest uppmärksammade huvudattraktionen i Kosta Safaripark är utan tvekan visenterna. Dessa ståtliga djur, där en fullvuxen tjur kan väga uppemot 900 kilo, brukar kallas för europeisk bison. Fem stycken finns nu i Kosta Safaripark. I fjol skedde den första kalvningen och viltguiden Emil Jarkrans berättar att det finns förhoppningar om ytterligare en kalv.

– Vi håller tummarna just nu. Är visentkon dräktig så räknar vi med kalvning inom kort.

Annons

Visenterna fanns tidigare i vilt tillstånd i Sverige, men de sista exemplaren utrotades på 1600-talet. Nu pågår det stora europeiska avelsprojektet EBCC, European Bison Conservation Center.

– Från att inledningsvis bara varit 45 kvarvarande exemplar så har man genom utplaceringar och avelsarbete ökat antalet till 3000 i Europa. I länder som Polen, Rumänien och Ryssland har man nu dessutom placerat ut visenter i vilt tillstånd.

Foto: Nadia Hagberg

Kosta Safaripark deltar i EBCC-projektet och har inhämtat sina visenter från anläggningar i övriga Sverige, bland annat i Sörmland.

– Visenter har funnit sig väl till rätta här i parken. De trivs i kuperad skogsterräng och tanken är att stammen successivt ska växa. Men det kommer ta tid. Till skillnad från vildsvinen så sker reproduktionen i långsamt tempo. En visentko kan föda en kalv per år men det vanliga är en kalv vartannat år.

Kosta Safaripark slog upp portarna första gången i fjol och är det senaste tillskottet i turistsatsningarna i Kosta. Totalt handlar det om ett 200 hektar stort skogsområde som inhägnats och fyllts med vilda djur.

– Här finns förutom visenterna också mufflonfår, vildsvin samt kron- och dovhjort. Allra mest har vi av vildsvin och dovhjort.

Hur håller ni djurstammarna i balans?

– När besökssäsongen är slut i september stänger vi parken och under hösten och vintern beskattar vi sedan våra populationer så att det överensstämmer med våra tillstånd. Viltet kommer att förädlas och serveras i våra restauranger.

Emil tar med Magazinet på en guidad bilrunda i safariparken. I klassisk småländsk skogsmark med barrträd och sten träffar vi omedelbart på visentflocken.

– Där är visentkon som vi hoppas ska kalva, säger Emil och pekar ut den omtalade visenten.

Annons

Bakom nästa krön träffar vi på en vildsvinsflock, som oblygt och nyfiket närmar sig bilen.

– De är vana vid människor. Här i parken har de inga fiender och det gör dem trygga. Vildsvin är vanligtvis nattaktiva djur som ligger och trycker under dagtid, men här är de igång också i dagsljus.

Foto: Nadia Hagberg

På guiderundan träffar vi vidare på såväl mufflonfår som dovhjort. De enda som lyser med sin frånvaro den här dagen är kronhjortarna.

– Men fyra av fem är ett bra facit!

Vilken tid på dygnet är det störst chans att få se djuren?

– Förmiddagen och kvällen, men vi har ständig utfordring som gör att djuren aktiveras under hela dagen. Vi har tio utplacerade foderspridare där en station i timmen sprutar ut foder. Vi säljer dessutom dagsbiljetter, så missar man djuren under första rundan så kan man återkomma och ta en ny tur senare.

Vädermässigt hoppas Emil på en lagom varm och solig sommar, gärna med några inslag av regn.

– I fjol var det tidvis alltför varmt. Då orkade inte djuren vara igång på dagarna. Vi var dessutom oroliga över vattentillgången på grund av torkan, men vattnet klarade sig och vi behövde inte stödvattna.

Foto: Nadia Hagberg

En nyhet för i år är att det kända Kosta-tåget Pysen kommer trafikera safariparken två gånger per dag, en förmiddagstur och en kvällstur. På en 6,5 kilometer lång slinga kan passagerna ta del av viltlivet på nära håll.

– Vi har nu under några veckor vant djuren vid tåget. De skräms inte utan är tvärtom nyfikna. Så passagerarna kommer få en fantastisk närkontakt med djuren.

Annons

En annan nyhet är den nybyggda utomhusverandan med fikaservering som uppförts inne på området vid entrén.

– Här ska man kunna ta en fika samtidigt som man spanar ut mot djuren inne i skogen.

Foto: Nadia Hagberg

Vad blir nästa projekt?

– Vi planerar att gräva och anlägga en våtmark. Förutom att det blir en fin miljö så är tanken att få hit mängder med olika fågelarter. Dessutom har vi ansökt om att bygga ett mini-zoo för barn uppe vid Kosta Lodge.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons