Annons

Emmelie driver ett växande företag i Hovmantorp

Emmelie Nordqvist driver bokstavligen talat ett växande företag. När efterfrågan på hennes blommor tog fart på marknader och via beställningar så blev nästa steg att satsa på en egen blomsterhandel. Nu har hon tagit över anrika Rosenlunds Blommor i Hovmantorp.
– Att driva eget företag är intressant och lärorikt. Och dessutom blir man ju alltid glad av blommor.
Hovmantorp • Publicerad 8 september 2019
Foto: David Färdigh

Att Emmelie gillar att syssla med växter och blommor är långtifrån någon slump. I släkten finns många personer som gillat att påta i jorden och fixa med blomstjälkar, antingen yrkesmässigt som trädgårdsmästare eller som hobby i egna trädgårdar. Emmelies mamma har exempelvis jobbat i en stor handelsträdgård i Växjö.

– Där var jag ofta och hjälpte till extra efter skolan och även praktiserade.

Annons

Vad är tjusningen med att syssla med växter och blommor?

– Det är ett så levande material. Jag gillar särskilt att skapa kontraster, bland annat genom att kombinera olika bladformer. Sen blir man ju alltid glad av blommor. Rosor exempelvis är fantastiska glädjespridare.

Fakta

Gillar rosor

Namn: Emmelie Nordqvist.

Verksamhet: Blomsterhandlare. Tog över Rosenlunds Blommor i Hovmantorp den 15 juni.

Bor: I Odenslanda, men pendlar varje dag till Hovmantorp. Det tar cirka 35 minuter att köra hit.

Tjusningen med blommor: Ett levande material med fantastiska kombinationsmöjligheter, och så är de fantastiska glädjespridare!

Favoritblommor: Är förtjust i rosor.

Invigning i höst: Jag kommer nog inviga blomsterhandeln avdelning för avdelning, så det blir många event i höst!

Emmelie utbildade sig till och jobbade först som snickare och sedan undersköterska. Parallellt hängde hon dock med sin mamma på blomsterförsäljning ute på marknader och evenemang. Efterfrågan växte och det visade sig bli en blomstrande rörelse.

– Vi odlade mer och mer i takt med att beställningarna ökade. Bland annat fick vi Rinkaby Gård som kund. Så till sist bestämde jag mig för att starta eget och satsa på blomsterförsäljning.

Emmelie bildade sitt företag i januari 2018 och nästa steg var att införskaffa en egen blomsterhandel för att kunna satsa på verksamheten på heltid.

– Växthuset hemma räckte inte till längre, så jag började kolla efter lämpliga lokaler och upptäckte av en slump att Rosenlunds Blommor här i Hovmantorp var till salu.

Den 15 juni i år tog Emmelie över Rosenlunds Blommor, en anrik blomsterhandel intill järnvägsspåret i centrala Hovmantorp. Efter lite semesterledighet så har nu Emmelie dragit igång arbetet med att modernisera och sätta sin egen prägel i lokalen.

– Min tanke är att ha mer av skandinavisk stil med mycket ljusa färger, och gärna grönt- och pastellfärgat.

I växthuset är planen att bygga upp avdelningar med höga växter, exempelvis i form av klängväxter, och även att skapa sittplatser samt ett mindre vattenfall mitt i växtligheten.

– Porlande vatten är underbart rogivande.

Annons

Den omtyckta lekstugan ska dock vara kvar.

– Ja, den är väldigt praktisk. Där kan barnen roa sig medan föräldrarna i lugn och ro kan kolla och köpa växter.

Emmelie bor i Odenslanda och har ingen tidigare koppling till Hovmantorp, men har blivit väl mottagen i samhället.

– Jag känner mig välkommen och har fått många positiva reaktioner. Förutom ortsborna så har det även kommit många danskar och tyska turister, som antingen bor på campingen här strax intill eller har sommarstuga i trakten.

Hur ser du på livet som egenföretagare?

– Spännande och väldigt lärorikt. Som egenföretagare får man göra alla moment själv. Det gäller därför att både ha yrkeskunskap, serviceanda och god koll på ekonomin.

Och så är det förstås extra roligt att hålla på med blommor.

– Ja, vem blir inte lycklig av att få blommor?

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons