Annons

En bostad är en mänsklig rättighet

Insändare av Malin Lauber (S).
Växjö • Publicerad 17 september 2020
Foto: Alexande Hall, pressfotograf

Det är svårare att få bostad i Växjö kommun efter Växjöbostäders försäljning, 2016, då 1923 bostäder från allmännyttan såldes till privata aktörer, visar en utredning som har gjorts av WSP Advisory.

En miljardaffär som idag, fyra år senare, har gjort det svårare för Växjöbor att få bostad. Bostadsköerna har blivit längre och möjligheten att flytta har alltså försvårats då marknadsplatserna blivit fler. Dessutom har kraven på hyresgästerna för att få en bostad ökat eftersom privata fastighetsägare har högre krav.

Annons

Socialdemokraterna var emot försäljningen och påtalade just dessa konsekvenser redan 2016. Det är mer komplicerat att få tag på en bostad och hyresgästerna är mindre nöjda, det är dåligt för Växjöborna och minskar kommunens attraktivitet. Det är framförallt unga som missgynnas.

Växjö kommun ska vara en stad som ger jämlika förutsättningar för människor att bo och leva i oavsett vem man är. Försäljningen av så många hyreslägenheter i allmännyttan försvårar för människor att få en bostad. Det tycker vi är fel. En bostad är en mänsklig rättighet och ska fortsatt vara det.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons