Annons

En dag om autism

På tisdag är det Världsautismdagen, vilket i Växjö uppmärksammas med en föreläsningskväll i IOGT-huset. Medvetenheten om autism behöver exempelvis bli bättre inom skolan, menar Mona Fuhr-Unger och Camilla Lindquist i Autism & Asperger-föreningen i Kronoberg.
– Barn med autism behöver tydlighet och klara instruktioner i sin undervisning. Tyvärr saknar skolledningen ofta förståelse för problematiken.
Växjö • Publicerad 31 mars 2019
Foto: David Färdigh

Autism är en utvecklingsrelaterad funktionsnedsättning som är kopplad till hur man uppfattar omvärlden och hur man samspelar och kommunicerar med andra. Cirka en procent av befolkningen räknas ha diagnosen autism. Vad autism beror på är inte helt klarlagt, men ofta finns ett ärftligt samband. Trots en ökad medvetenhet i samhället om autism sprids fortfarande många missuppfattningar.

– Ett vanligt exempel är tron att det skulle gå att bota autism eller att det skulle gå att träna bort, berättar Mona och Camilla som i egenskap av anhöriga är engagerade i Autism & Asberger-föreningen Kronoberg, en organisation som arbetar med att stötta och hjälpa anhöriga och personer med autism.

Annons

Nu på tisdag den 2 april kommer autism belysas lite extra. Då uppmärksammas nämligen World Autism Awareness Day, Världsautismdagen, som instiftades av FN år 2007. Autism & Asperger-föreningen Kronoberg anordnar då en föreläsningskväll i IOGT-huset i Växjö. Psykologen Lulu Andersen kommer tala om autism och psykisk ohälsa.

– Att ha autism innebär ökad risk att drabbas av psykiska ohälsa. Lulu kommer bland annat berätta om hur man med pedagogiska hjälpmedel kan förebygga psykiska problem.

Det är viktigt att förebyggande insatser sätts in så tidigt som möjligt. Mona och Camilla menar i det sammanhanget att det alltför ofta brister inom skolan. Dagens skolpedagogik bygger mycket på att eleverna själva inhämtar information medan barn med autism är i behov av tydlighet och klara instruktioner.

– Skolledningarna saknar ofta förståelse för den här problematiken. Här skulle det behövas att skolan blev mer öppen och kunde erbjuda individanpassad undervisning. Förberedelser och små hjälpmedel kan underlätta mycket.

Inspirerade av tv-programmet Lerins Läringar kommer föreningen senare i vår, den 13 april, anordna aktiviteten Konstnär för en dag, där personer med autism får prova på att måla under ledning av Växjö-konstnären Mats Aronsson.

– Det är första gången vi testar det konceptet.

Att ha autism komplicerar tillvaron, men funktionsnedsättningen kan också vändas till något positivt. I vissa fall kan det rent av vara föredömligt.

– Personer med autism ljuger aldrig. De är raka och dessutom väldigt plikttrogna.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons