Annons

Enig blågrön majoritet står mot splittrad vänsteropposition

Debattartikel av representanter från Blågröna Växjö.
Växjö • Publicerad 11 juni 2018

Fyra år med Blågröna Växjö har stärkt vår position i Sverige. Vi har presenterat en budget för 2019 där vi förbereder oss för att fortsätta med framgångarna, och åtgärda problemen. Blågröna har enats om en budget där skolan får mer pengar till undervisning, ett kvalitetsprogram ska genomföras i äldreomsorgen och utanförskapet ska växlas mot arbetsgemenskap för fler Växjöbor.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gått skilda vägar för första gången i Växjö på flera decennier. Blågröna har gjort en djupgående granskning av konsekvenserna i deras budgetförslag, och det blir då uppenbart varför samarbetet rasade samman: de gör helt olika prioriteringar. Exempelvis skiljer det 32 miljoner kronor mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiets satsning på omsorgen.

Annons

När skolan får förutsättningar att rusta alla barn och unga med kunskap lägger vi grunden för att Växjö ska hålla ihop idag och bli bättre imorgon. Blågröna Växjö sätter därför skolan främst i vår budget. 2,1 miljarder kronor läggs på skolan, som därmed förstärks med 130 miljoner kronor. Vänsterpartiet äventyrar storsatsningen på undervisningen, när de vill lägga 22 miljoner kronor mindre än Blågröna på skolan.

Ska Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hålla sina löften till nämnder och styrelser saknas 40 miljoner kronor, utan att räkna med allt nytt som lovas. 72 löften ställs ut till Växjöborna av de båda vänsterpartierna, men de tycker olika om en tredjedel och saknar finansiering. Summeras ett urval av nya utgifter kommer ytterligare 80 miljoner kronor saknas. Om ett vänsterstyre skulle drabba Växjö kommer Växjöborna med stor sannolikhet få en procentenhet höjd skatt. För ett vanligt hushåll innebär det 7000 kronor.

Kovändningen om utdelning från bostadsbolagen förvånar oss. I förra årets budgetdebatt tog Socialdemokraterna och Vänsterpartiet till med höga toner om utdelning från de kommunala bolagen. Blågröna Växjö försökte förklara, men fick inget gehör. Nu har vänsteroppositionen svalt stoltheten och gjort helt om. De föreslår nu själva att 35 miljoner kronor ska tas i utdelning från de kommunala bostadsbolagen. Det förtjänar beröm att de inte låter prestige hindra från omprövningar av politiska snedsteg eller låsningar från förra årets debatt.

Vi är glada att hållbarhetsprogrammet Växjö 2030, samt vår satsning på ridsporten och på ökad delaktighet för äldre och personal i omsorgen, har stöd även i Socialdemokraterna och Vänsterpartiets respektive budgetförslag. Att alla partier går fram gemensamt om Växjös högt ställda ambitioner för miljö, klimat, mångfald och sammanhållning är ett styrkebesked för framtiden.

Blågröna Växjö ser framåt. Vi investerar i att fler ska nå kunskapsmålen och i kvalitetsprogram för våra äldre. Vi lovar ordnad ekonomi och varsamhet med Växjöbornas skattepengar, därför kan vi behålla en konkurrenskraftig skatt. Växjölöftet har blivit en förebild för lokal arbetsmarknadspolitik runt om i landet; i ingen annan jämförbar kommun har kostnaderna för bidrag minskat med över 30 procent och vi har återtagit positionen som kommunen med det bästa företagsklimatet bland alla landets större städer. När vi går in i 2019 ska vi göra det med en budget för mer kunskap, trygg välfärd och hållbar tillväxt.

Oliver Rosengren (M), Eva Johansson (C), Cheryl Jones Fur (MP), Lennart Adell Kind (L) och Jon Malmqvist (KD).

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons