Annons

Entreprenören Anders Ömans vision om framtidens Växjö

Näringslivsprofilen och huvudägaren i APP-koncernen, Anders Öman, tror på en fortsatt stark bostadsmarknad i Växjö. Men han är samtidigt kritisk mot mycket av stadsplaneringen, såväl gällande trafik som placering av byggnader.
– Den nya simhallen till exempel borde placeras i Bäckaslöv. Det vore ett perfekt startskott för det nya bostadsområdet och skulle ge hela Växjö en skjuts framåt!
Växjö • Publicerad 17 november 2018
Foto: Pontus Steneros

Anders Öman är superentreprenören bakom Växjö Lakers framgångar, grundare av Ömangruppen och huvudägare i APP-koncernen. Nyligen gästade han Aktiespararna Växjö för att berätta om livet som entreprenör och om sina senaste affärsprojekt. 2014 startade han APP, en koncern som idag omfattar en mängd olika bolag inom bland annat fastigheter, byggnation, miljöteknik och konsumentlån.

– Koncernen har i dagsläget 500 anställda och en omsättning på 2,5 miljarder. Målet är att inom sex år öka omsättningen till åtta miljarder samt genomföra minst två börsintroduktioner.

Annons

Mest omtalat hittills av APP:s projekt är förstås Icon, men mycket mer är på gång, bland annat byggandet av seniorboendet Hofs Park, nya bostäder vid Kalmarutfarten och skapandet av ett nytt parkeringshus med 800 P-platser. Anders berättar att bostäder kommer vara fortsatt i fokus för APP framöver.

– Framför allt ska vi bygga hyresrätter som vi själva förvaltar.

Det talas om att bostadsmarknaden i Växjö håller på att mattas av rejält, vissa talar rent av om kris, hur ser du på det?

– Någon kris tror jag inte på. Just nu är det visserligen något tuffare att ge sig in i nya bostadsprojekt men i Växjö finns en fortsatt underliggande tillväxt.

När det gäller byggnation, hur ser du på diskussionen trä kontra betong?

– Vi kommer bygga rätt mycket i trä, men det är främst för att politikerna i Växjö bestämt att det ska byggas i trä. Annars hade vi valt betong. De allra flesta i fastighetsbranschen föredrar att bygga med betongstomme. Betong är ett stabilt och tyst material och när man bygger bör man ha ett 200-årsperspektiv. Trähus ska ju målas och underhållas. Men samtidigt vill jag lägga till att de nya massiva trähus som börjar komma nu verkar spännande.

Anders Öman vore inte Anders Öman om han inte hade åsikter om staden Växjö. Bristen på parkeringsplatser och trafikåtgärder som försvårar för bilister är inget han uppskattar.

– Politikerna i Växjö verkar vara överens om att det ska vara svårt att köra bil. Och när politikerna är överens om något, då ska man vara vaksam!

Ett ämne som kom upp under Anders besök hos Aktiespararna Växjö var placeringen av den nya simhallen. Anders menar att det ur ekonomisk synvinkel är betydligt fördelaktigare att bygga nytt än att renovera den befintliga simhallen.

– Fast politikernas förslag att den nya simhallen ska gömmas borta vid Holmgrens Bil tycker jag inte är någon strålande idé.

Annons

Så vad föreslår du istället?

– Placera den på Bäckaslöv! Det vore ett perfekt startskott för det nya bostadsområdet där, vilket skulle gynna hela Växjös tillväxt!

APP äger tomten intill nuvarande simhall, ligger det i ert intresse att Växjö kommun placerar den nya simhallen någon annanstans så att ni kan bygga bostäder där istället?

– Vi har varit väldigt öppna gentemot kommunen att vill de ha tomten för att bygga en simhall så får de den av oss. Självklart under förutsättningen att de kan erbjuda oss en annan tomt som kompensation. Ett byte helt enkelt!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons