Annons

Entreprenörsgänget vill göra gatorna tryggare

Många känner sig otrygga när de går hem på stadens gator sena kvällar och nätter. Det vill gänget bakom appen Intelligent Security råda bot på. Ett antal Växjöentreprenörer har gått samman och skapat en digital lösning där hjälpen bara finns en mobiltryckning bort.
– Skulle det inträffa något skickar man ut en larmsignal som når alla personer i ditt kontaktnät som finns i närområdet, berättar Pooya Yoursefi.
Växjö • Publicerad 5 maj 2019
Foto: Nadia Hagberg

Magazinet träffar Pooya och hans kollegor Alexander Josefsson, Mahammadreza Mosavat, Simon Hellberg-Zarders, Johanna Wiethüchter, Julia Jacka och Hagga Macharia på Storgatan i Växjö. Det blåser friska vårvindar men frånsett några läskburkar som far fram längs gatorna i de hårda vindpustarna så tycks staden utgöra en idyll. Men framåt småtimmarna kan stämningen ändras. Särskilt under helgerna är det många som upplever gatorna som en otrygg plats. För att skapa mer trygghet för invånarna i Växjö och andra städer har entreprenörsgänget arbetat fram en särskild trygghetsapp med namnet Intelligent Security.

– Du laddar enkelt ner appen på din smarttelefon. Det finns två nätverk, ett publikt och ett privat. I det sistnämnda lägger du exempelvis till dina familjemedlemmar, släktingar och vänner.

Annons

Tanken är att om man hamnar i en situation som upplevs som hotfull eller obehaglig ska man kunna larma och efterlysa sällskap. Allt sker via mobilappen genom en enkel knapptryckning.

– Larmet når de 200 personer som finns närmast inom 10 kilometers avstånd. De kollar då upp vilken hjälp du behöver. Så fort tio personer har svarat ja på ditt larm så slutar appen att söka efter fler nätverksmedlemmar.

Men om man verkligen befinner sig i fara borde väl rekommendationen vara att ringa 112?

– Ja, fast i väntan på hjälp är detta ett bra komplement. Vi vill uppmuntra till civilkurage. Syftet är att få folk att ställa upp för varandra. Med appen blir vi varandras beskyddare!

Foto: Nadia Hagberg

Vad säger polis och räddningstjänsten om er app?

– De är överlag positiva. Vi hoppas kunna hitta ett samarbete framöver.

Intelligent Security har i sin nuvarande version fyra larmfunktioner: Förutom sällskap så handlar det om första hjälpen, brandfara och hjärtstartare.

– I framtida versioner ska appen till exempel visa var man hittar närmsta hjärtstartare.

Finns det inte en risk att appen överutnyttjas, att det blir en massa falsklarm som gör att trovärdigheten urholkas?

– Vi har byggt in AI (Artificiell Intelligens) som lär sig mänskliga beteenden och därmed ska känna av när larmen inte är seriösa. Är det någon som larmar överdrivet mycket så kommer det upp varningar.

Annons

För att verkligen prova appen innan de lanserats på riktigt så har entreprenörsgänget haft 1000 testpersoner runt om i landet. Betygen har varit positiva. Efter vissa justeringar släpptes appen officiellt i mitten av april.

– På bara någon vecka fick vi 3000 nerladdningar!

Förutom privatpersoner ser Intelligent Security-gänget appen som ett utmärkt redskap för frivilligorganisationer.

– Nattvandrare är ett bra exempel som kommer ha god nytta av appen.

Att ladda ner appen är gratis, men hur ser egentligen er affärsmodell ut?

– Tanken är att utveckla fler liknande produkter. I vårt nästa steg håller vi på att utveckla GPS-försedda trygghetsarmband avsedda för framför allt större event som musikfestivaler. Banden har en mängd trygghetsfunktioner som gör att vänner kan ha koll på varandra

Att konstruera såväl appar som armband fordrar både mycket arbete och en hel del pengar. Entreprenörsgruppen söker nu investerare som vill hjälpa dem att förverkliga sina visioner om en tryggare värld med hjälp av digitala hjälpmedel.

– Vi har ett första investerarmöte nu i veckan. Förhoppningen är att det ska ge oss en fortsatt skjuts framåt.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons