Annons

Oscar Appelgren: Era ord skrämmer mig

En krönika av Oscar Appelgren, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på VXOnews.se.
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Växjö • Publicerad 29 april 2021
Oscar Appelgren
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: MAXIM THORE

Jag har jobbat på VXOnews sedan sajten startades i januari 2016. Vi har från start satsat på att komma nära läsarna och vara där ni är. Som till exempel på Facebook, där våra artiklar på VXOnews.se alltid delas. Vi har under dessa drygt fem år byggt upp sidan till över 23 000 följare och blev tidigt ett forum för personer att diskutera vad som händer i och kring Växjö.

Genom kommentarer, meddelanden och reaktioner får vi tecken på vad ni vill läsa, vad som är viktigt för er och vad vi ska göra mer av. Ni är med och bygger upp VXOnews och har varit en bidragande faktor till att sajten VXOnews.se är en självklar nyhetskälla för många i Växjö med omnejd. Det är jag och vi tacksamma för.

Annons

Jag älskar att ta del av era tankar kring våra nyheter. Jag och vi kommer inte alltid att skriva artiklar som faller er i smaken eller som ni håller med om och vissa ämnen kommer att engagera mer än andra. Vissa personer, företag eller ämnen som förekommer i våra texter kanske gör dig upprymd eller upprörd.

Men på senaste tiden har jag märkt en skillnad på vår Facebooksida. Allt fler väljer att kommentera våra inlägg men kommentarerna handlar allt mindre om sakfrågorna och mer om personangrepp, hat och hot. Jag ska vara ärlig. Det skrämmer mig. Era ord skrämmer mig. Vi människor kommer inte alltid hålla med varandra och jag är för diskussion och debatt. Men den måste hållas saklig och utan påhopp.

Tidigare i april skrev jag en artikel om att statsminister Stefan Löfven skulle träffa omsorgspersonal i Kronoberg på ett digitalt möte. Inlägget fick hundratals kommentarer. Vissa läsare välkomnade statsministern och samtalet med hurrarop och positiva reaktioner. Men nästan hundra kommentarer handlade om hur dålig statsministern är, hans utbildningsnivå och hans utseende. Man har rätt att kritisera en statsminister om man inte anser att han eller hon gör ett bra jobb men gör det i sådana fall sakligt. En statsministers förmåga att leda landet baseras inte på hur han eller hon ser ut.

Förra veckan publicerade vi en debattartikel med rubriken "Invandrare hjälper till att bygga upp det svenska samhället”. Integration är ett ämne som berör och engagerar. Inlägget har fått över 1 300 reaktioner och kommentarer, såväl positiva som negativa. Dessvärre kan ni inte se alla kommentarer längre eftersom vi på redaktionen tvingats plocka bort en hel del som bryter mot våra regler. Än en gång har vissa personer, absolut inte alla, svårt att följa reglerna om att hålla sig till ämnet, inte göra några påhopp och att inte sprida hat och hot.

När läsare går in och försvarar personen som en specifik artikel handlar om eller namnges i en kommentar blir de i sin tur påhoppade. Jag blir chockad över hur man kan skriva att någon är ful, en hora, en batikhäxa eller borde gå och dö bara för att man inte håller med personen. Vad är det för nivå? Skulle man verkligen säga så i verkligheten till en person? Återigen, era ord skrämmer mig. Det skrämmer mig hur vissa bemöter andra människor, inte minst på sociala medier. Vad får man ut av att sprida hot och hat? Vad får man ut av att trycka ner andra människor bara för att man inte delar samma åsikt?

VXOnews Facebooksida ska vara ett forum där ni kan ta del av nyheter i Växjö och Kronoberg, tipsa oss om vad som händer just hos er, ställa frågor och diskutera det som händer i Växjö. Det ska inte vara en sida för hot, hat och påhopp och där människor undviker att säga vad de tycker på grund av rädsla att bli påhoppade om hur de ser ut, vad de gör eller vad de tycker. Vi tar kraftigt avstånd från det hot och hat som sprids och försöker moderera kommentarerna. Om reglerna inte följs kan vi komma att blockera följare. Ni läsare får gärna hjälpa oss genom att skicka ett meddelande om ni ser något som bryter mot reglerna (som ni hittar här)

En tidigare granne till mig, över 90 år gammal nu, sa för några år sedan att så länge det finns två människor i världen kan det inte bli fred. Jag vill tro att hon har fel och att vi människor är bättre än så. Så snälla, fortsätt gärna kommentera och debattera på VXOnews men låt oss, trots våra olika åsikter, hålla en högre nivå och respektera varandra. Det mår vi alla bättre av.

Annons
Annons
Annons
Annons