Annons

Ernesto hittar balans med yoga

När Ernesto Rodriguez lämnade hemlandet Venezuela för att studera i USA var tanken att göra en karriär inom affärslivet. Istället fann han kärleken i form av österländsk yoga och Maria från Växjö. I dag driver Ernesto egen yogastudio på Smedjegatan där fysisk och mental träning förenas.
– Bland annat har jag en yogakurs riktad enbart till män. Målet är att få fler män att testa yoga!
Växjö • Publicerad 10 juni 2018
Foto: Nadia Hagberg

Mitt i gyttret av butiker och företagskontor på Smedjegatan ligger Ananda Yoga Studio. Ananda betyder glädje på sanskrit och det är just glädje, lugn och harmoni i livet som Ernesto vill förmedla.

– Yoga är meditation i rörelse. Jag lär ut holistisk yoga som förenar fysisk och mental träning. Det handlar mycket om att använda andningen som ett verktyg för att bli mer fokuserad, avslappnad och medveten i nuet, både på och utanför yogamattan.

Annons

Yoga kan i vissas öron låta flummigt, men för människor med en stressig och kravfylld tillvaro kan yogan vara en väg för att hitta fokus och balans i livet. Ernesto vet det av egen erfarenhet. En gång i tiden var han en hårt jobbande affärsman i Miami som sökte efter mål och mening.

– Jag visste ingenting om yoga, men så läste jag om buddhistisk filosofi, meditation och yoga. Jag testade ett yogapass och det fungerade helt perfekt. Efter ett tag kände jag, det här vill jag ägna mig åt!

Ursprungligen kommer Ernesto från Venezuela. Familjen förde där ett kringflackande liv då pappan var affärsman och regelbundet flyttade mellan olika städer. Som 17-åring reste Ernesto till Tampa i Florida för att studera engelska på collage, och där träffade han Maria, en förtjusande tjej från Växjö. Kärleken slog till med full kraft.

– Vi blev snabbt ett par, flyttade ihop och började sedan på universitetet tillsammans.

Maria utbildade sig till sjukgymnast medan Ernesto hade siktet inställt på att bli marknadsförare och företagsekonom. Efter examen började han jobba på en import- och exportforma i Miami samtidigt som han och Maria blev föräldrar till en son. Familj och näringslivskarriär väntade, men i sina tankar kunde han inte släppa greppet om österländsk filosofi, meditation och yoga.

– Jag trivdes aldrig som affärsman. Det kändes fel i mitt hjärta. Samtidigt växte mitt intresse för yoga när jag började meditera och fördjupa mig i buddhistisk filosofi på ett buddhistiskt center i Miami. När jag senare gjort min yogainstruktörsutbildning började jag lära ut meditation och yoga

Parallellt började Ernesto och Maria prata om att flytta till Sverige. Sitt första besök i Växjö gjorde Ernesto julen 2000.

– Då såg jag snö för första gången i mitt liv. Det kändes helt fantastiskt!

Sommaren 2011 gick flyttlasset. De bosatte sig i Växjö och Ernesto öppnade sin egen yoga-studio. Under de här sju åren har han skaffat sig en växande grupp kunder som regelbundet går på hans yoga-pass. En del har fysiska krämpor där yogaövningarna bygger upp kroppen, andra har ett stressigt liv med ständigt ökad arbetsbörda där yogan blir ett sätt att finna harmoni och balans.

– Ett yogapass varar mellan 75 och 90 minuter. Med övningarna tränar man upp både sin fysiska och mentala styrka.

Annons

Huvuddelen, 80 till 90 procent, av de som håller på med yoga i Växjö är kvinnor. Männen lyser däremot ofta med sin frånvaro, något som Ernesto nu vill ändra på.

– I USA är det väldigt vanligt att män ägnar sig åt yoga. För att få fler här i Växjö att testa har jag startat en särskild kurs som enbart riktar sig till just män. Övningarna är mer anpassade till män och jag hoppas att kursen ska göra fler nyfikna på att upptäcka yoga.

Bland annat idrottsmän skulle ha stor nytta av yoga menar Ernesto.

– Ja, det kan vara ett bra komplement till deras övriga träning. I USA är det till exempel mycket vanligt med yogaövning bland de som spelar amerikansk fotboll, baseboll och basket.

I ett samhälle där tempot hela tiden vrids upp och kraven ökar på arbetsplatserna tror Ernesto att yogan kommer fylla en allt viktigare funktion.

– Om tio år tror jag fler håller på med yogaövningar. I våra stressade liv behöver vi något som ger oss lugn och balans i tillvaron.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons