Annons

Ett jämlikare sommarlov!

Insändare av Socialdemokraternas Henrietta Serrate, Ros-Marie Holmkvist och Tajma Sisic.
Växjö • Publicerad 18 juni 2018
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Karl-Magnus Lundvall

Nu är vårterminen slut och Växjös elever har gått på sommarlov. Många barn och ungdomar ser fram emot sol, bad och glass efter ett långt läsår. Men för vissa barn och unga innebär sommarlovet också en klump i magen. Över att vara den enda som är kvar hemma medan ens kompisar åker till sommarstugor eller utomlands på solsemester. Eller över att vara själva hemma medan ens föräldrar åker och jobbar och att man inte ha något att göra.

Sommarlov slår hårdast mot de barn och unga som redan har det allra tuffast. Inget barn ska behöva skämmas första dagen i skolan efter sommarlovet när alla berättar vad de har gjort under sommarlovet. Därför är vi socialdemokrater i Växjö glada över att den socialdemokratiska regeringen gjort flera satsningar det här året som kommer öka jämlikheten för alla barn och unga i Växjö på sommarlovet.

Annons

Det här har regeringen gjort som kommer göra skillnad redan i sommar:

1. Höjt barn- och studiebidrag.

Barn- och studiebidraget har inte höjts på 12 år. Men nu med en socialdemokratiskt ledd regering är det verklighet. Barnfamiljer och gymnasieelever har fått 200 kronor mer i månaden. Den första utbetalningen av studiebidragshöjningen för gymnasieelever kommer betalas ut retroaktiv i klumpsumma för perioden mars–juni den 1 juli. Det innebär att man kommer få 900 kronor extra mitt under sommarlovet! Det är välbehövliga pengar för många elever och barnfamiljer.

2. Avgiftsfri kollektivtrafik.

Att ta bussen till fotbollsträningen eller till badet på sommaren ska inte vara en klassfråga. Alla har nämligen inte föräldrar som kan skjutsa en överallt. Därför är det bra att socialdemokraterna i regeringen och i regionen satsar för att möjliggöra avgiftsfri kollektivtrafik för alla skolungdomar under sommarlovet. Så att alla skolungdomar oavsett ens föräldrars plånbok kan röra sig fritt i Växjö och hela Kronoberg!

3. 10 000 fler sommarjobb.

Regeringen avsätter 100 miljoner kronor i vårbudgeten till kommunerna för 10 000 fler sommarjobb till ungdomar som avslutat årskurs nio, årskurs ett eller två på gymnasiet. Fler sommarjobb är bra för det ger alla unga, oavsett ens föräldrars tjocklek på plånboken, nödvändig arbetslivserfarenhet för att kunna få jobb senare. I sommar kommer fler få känna frihetskänslan av att kunna spendera sina egna intjänade pengar!

4. Mer pengar till fritidsgårdar och idrottsaktiviteter.

Regeringen satsar totalt 70 miljoner på barns och ungas fritid i vårbudgeten. Pengarna kan användas av kommunerna för att exempelvis kunna utöka öppettiderna på fritidsgårdar. Det är bra, för att alla barn och unga oavsett om ens föräldrar kan åka utomlands på semestern eller inte, kan ha ett roligt och meningsfullt sommarlov. Pengar kommer också gå till mer idrott och kultur för barn och unga.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör skillnad för barn och unga på riktigt. Det är jämlikhet i praktiken. Den 9 september väljer du om vi ska fortsätta med fler satsningar på barn och ungdomar eller om du vill ha stora skattesänkningar för de allra rikaste.

Annons

Henrietta Serrate (S) vice ordförande utbildningsnämnden

Ros-Marie Holmkvist (S) vice ordförande kultur och fritidsnämnden

Tajma Sisic (S) ordförande SSU Kronoberg

VILL DU OCKSÅ SKRIVA INSÄNDARE/DEBATT PÅ VXONEWS? Maila din text till tips@vxonews.se.

Annons
Annons
Annons
Annons