Annons

Debatt: EU-valet handlar om vilket Europa vi vill ha

Debattartikel av Monica Haider (S), riksdagsledamot.
Växjö • Publicerad 23 maj 2019
Monica Haider
Monica HaiderFoto: Bo Ströberg

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATT/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Fighten står här och nu. Vilket Europa vill vi ha? Vilket Sverige vill vi ha? Det är inte skräckpropaganda att säga att bakåtsträvande, demokratiföraktande och kvinnohatande krafter ser ut att göra ett starkt val till Europaparlamentet. Allt det vi kämpat för. Allt det vi känner igen som universella mänskliga rättigheter och liberal demokrati är hotade. Lämna inte walkover till fascisterna. Gå och rösta i EU-valet den 26 maj. Det har aldrig varit viktigare än nu.

Annons

I EU finns stater som kallar sig demokratier, men de motarbetar antikorruptionsarbete. De stärker sin makt över domare och domstolar. De tar kontroll över medier och tystar kritiska röster. De spär på hatet mot traditionell media och pekar ut delar av civilsamhället som utländska agenter. Dessa krafter mobiliserar. Det gör också högerextremisterna i Europaparlamentet. De använder inte bara parlamentet som en plattform för sina konspirationsteorier och sitt hat. De använder sina röster för att försvaga löntagarnas rättigheter, inskränka kvinnors rätt till sin egen kropp och motverka arbetet för att möta klimathotet. Många av dem vill splittra unionen en gång för alla.

I slutet av 90-talet var de ett tiotal representanter. Idag är de över hundra. Enligt prognoserna kan de bli ännu fler. Vi måste stoppa dem.

Det finns nämligen ett annat Europa. Det är ett Europa där vi samarbetar för att gynna inte bara marknaden utan även människorna. Det är ett Europa där vi har fri rörlighet men aldrig fritt utnyttjande av löntagare och där EU skapar en gemensam arbetsmarknad som inte krossar löntagares drömmar utan förverkligar dem.

Det är ett Europa där gränsöverskridande hot möts av gränsöverskridande samarbete - där vi står sida vid sida för att gemensamt slå ner på terroristnätverken, internationella stöldligor och hoten i vårt närområde.

Det är ett Europa där vi gör det som så många bara pratar om, nämligen tvingar både storföretag och länder att ta ansvar och tillsammans genomföra den klimatomställning som världens ungdomar skriker efter.

Det är ett Europa som är motståndskraftigt mot politiska och religiösa extremister eftersom trygga, jämställda och jämlika människor är så mycket svårare att hetsa till att hata varandra. Polarisering dödar.

Ska Sverige gå mot starkare demokrati och större jämlikhet eller mot växande klyftor och extremism? Ska löntagarnas rättigheter förstärkas eller försvagas? Ska kvinnors rättigheter förbättras eller försämras? Ska klimathotet bekämpas eller förnekas in i det sista?

EU-valet är en folkomröstning om demokratin och om alla människors lika värde. Gör din röst hörd senast den 26 maj. Lämna inte walkover till fascisterna.

Monica Haider (S), riksdagsledamot

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATT/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons