Annons

Evenemanget lockade storpublik i Växjö

Växjö • Publicerad 3 september 2019
Foto: David Färdigh

Utrikeskorrespondent är ett yrke som väcker nyfikenhet och kittlar sinnena. Växjö konserthus var därför fullt till sista plats i måndags kväll när Hanna Sahlberg och Claes Aronsson berättade om livet som utrikesreporter i Peking respektive London.

Det var fjärde gången i ordningen som Sveriges Radio i samarbete med Riksteatern anordnade en temakväll på temat Förstå världen, där två utrikeskorrespondenter får berätta om livet som utrikesreporter och rådande situation i just deras del av världen. Denna gång gästades Växjö konserthus av Hanna Sahlberg och Claes Aronsson som de senaste åren bevakat Peking respektive London för Sveriges Radios räkning. Båda platserna är högaktuella med såväl Brexit-turerna som de stora demonstrationerna i Hongkong.

Annons

Mycket ställs på sin spets just nu. Hongkongborna vill behålla sin frihet medan den kinesiska enhetstanken är det helt överordnade för makthavarna i Peking, berättar Hanna.

Ny teknik har förändrat mycket i Kina de senaste åren konstaterar Hanna, bland annat har E-handeln formligen exploderat.

Kineserna köper kläder och parfymer som aldrig förr!

Hanna berättade också om bergsborna som ska ta sig till torghandeln i städerna för att sälja sina varor och som numera via en app kan se när bussen kommer. Men också om miljöproblemen.

När jag skulle ta mina barn till dagis på morgonen var vi ofta tvungna att bära munskydd på grund av all smog.

Livet som utrikeskorrespondent i London beskrevs av Claes som väldigt hektiskt, främst på grund av den intensiva bevakningen av Brexit.

Jag har en hatkärlek till Brexit! Den frågan har verkligen ställt allt på sin spets i brittisk politik. Landet är tudelat 50/50 och det demonstreras varje dag. Att ta på sig kostymen och rapportera utanför 10 Downing Street kring detta galna drama har varit häftigt men samtidigt uttröttande. Så nu när har jag kommit hem till Sverige som nybliven pappa känns det skönt att glömma brittisk politik ett tag.

Ett andningshål för Claes under London-tiden har varit fotbollsbevakningen.

Jag har gått på många fotbollsmatcher och att få uppleva Tottenhams nya superarena var en fantastisk upplevelse.

Och så fick han nöjet att bevaka ett kungligt bröllop, nämligen vigseln mellan Prins Harry och Meghan Markle.

Det var en enormt stor händelse i Storbritannien. Folk samlades utanför vigselkyrkan flera dagar i förväg för att få de bästa platserna. Jag intervjuade bland annat tre tanter i 80-årsåldern som övernattat två nätter i tält för att försäkra sig om de bästa platserna utanför kyrkan!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons