Annons

Experten ger tips – så introducerar du bäst din valp för din vuxna hund

Att skaffa en valp när du redan har en vuxen kan skapa konflikter.
– Det är viktigt att du är uppmärksam på vissa signaler, säger Jennifer Karlsson som är hundtränare på Csigora i Rottne.
Växjö • Publicerad 7 juni 2022

Många som redan har en hund väljer att skaffa ytterligare en. Det kan vara enklare att fostra valpen om du redan har en vuxen hund med bra beteende som du vill föra över till en ny hund och hundarna kan ha stort utbyte av varandra.

Jaktlabradoren Charlie tre år var inte överförtjust när double doodle-valpen Hassan kom hem till honom och ignorerade valpen i flera dagar.
Jaktlabradoren Charlie tre år var inte överförtjust när double doodle-valpen Hassan kom hem till honom och ignorerade valpen i flera dagar.Foto: Elisabeth Anderberg

Men det kan också skapa konflikter i flocken när du tillför en valp. Den vuxna hunden kan reagera med att ignorera valpen, bli svartsjuk och ibland också visa aggressivitet.

Annons

– Oftast går det bra om man ger det tid. Men ibland behöver man jobba lite extra för att få hundarna att trivas tillsammans, säger Jennifer Karlsson i Husdjurspodden.

Ett bra sätt att introducera valpen med den vuxna hunden är att ha med den vuxna hunden när du ska hämta valpen. Då får de sitta i vars en bur på vägen hem och känna dofterna av varandra.

– Sedan kan du stanna på en neutral plats innan ni kommer hem så att hundarna får vara bredvid varandra på en annan plats än hemma där den vuxna hunden har sitt revir. Då behöver de inte vara nos mot nos utan gå tillsammans med dig som en flock, säger Jennifer och menar att det är ett bra sätt att vänja den vuxna hunden vid dofterna från valpen.

Ibland kan det behövas att man skiljer valpen och den vuxna hunden åt i hemmet och det är alltid viktigt att både valpen och den vuxna hunden har platser där de kan dra sig undan för sig själva.

Att gå ut tillsammans med hundarna så att de får vara på en annan plats än hemmet där den vuxna hunden har sitt revir brukar hjälpa.
Att gå ut tillsammans med hundarna så att de får vara på en annan plats än hemmet där den vuxna hunden har sitt revir brukar hjälpa.Foto: Elisabeth Anderberg

När en vuxen hund fostrar valpen och sätter gränser så kan det se hårt ut, men oftast så är det helt normala beteenden menar Jennifer Karlsson.

Finns det tecken man ska vara extra uppmärksam på som inte är normala?

– Om den vuxna hunden stirrar intensivt och länge på valpen och visar som ett jaktbeteende. Då ska man vara noga med att bryta det. För då kan det vara så att den vuxna hunden inte riktigt förstår vad det är som har kommit hem och det kan få väldigt tråkiga konsekvenser.

Vad gör man om hundarna absolut inte går ihop?

– Då tar man hjälp. För i de allra flesta fall så brukar det ordna sig. Det kanske inte alltid blir så att hundarna kommer att leka tillsammans, men det brukar alltid ordna sig så att de kan leva med varandra.

Lyssna på Husdjurspodden för fler tips av Jennifer Karlsson både om hur man gör med valpar och vuxna hundar, men också om hur du kan träna bort ett aggressivt beteende hos hunden med hjälp av klickerträning.

Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons