Annons

Få cyklister använder hjälm

Växjö • Publicerad 12 september 2019
.
.Foto: Johan Hultgren

Under förra året omkom sju mopedister och ungefär 230 skadades allvarligt. NTF:s nationella cykelhjälm- och mopedhjälmsmätning visar att andelen som använder hjälm under körning sjunker.

I Kronobergs län är användningen av cykelhjälmar låg och endast 27 procent använder hjälm. Bland barn är det 39 procent och bland vuxna 19 procent.

– Om du använder hjälm och spänner fast den ordentligt, oavsett om det är på moped eller cykel, så har det väldigt stor effekt på trafiksäkerheten. I synnerhet reduceras risken att dödas eller skadas mycket allvarligt. Hälften av alla som omkommer på moped saknar eller hade tappat sin hjälm vid olyckstillfället och cirka 40 procent av de mycket allvarligt skadade har fått en huvudskada, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons