Annons

Facken anklagar Växjö kommun för grundlagsbrott

Växjö • Publicerad 25 februari 2021
.
.Foto: Per Jodenius

Växjö kommun har tagit fram en ny vägledning vid brottsmisstanke eller rättslig prövning mot anställda. Nu protesterar sex fackförbund mot kommunen och menar att den strider mot grundlagen.

Facken Sveriges Ingenjörer, Lärarnas Riksförbund, Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision och Lärarförbundet har reagerat på formuleringen "Alla anställda är skyldiga att underrätta sin chef vid delgivning av brottsmisstanke eller rättslig prövning” i kommunens ”Vägledning vid brottsmisstanke eller rättslig prövning mot anställd”.

Annons

– Sådana krav kan man inte ställa på alla sina anställda i kommunen. Så fort det finns en misstanke och man har blivit anmäld ska man vända sig till sin chef. Det är det säkert många som gör men det är inte alla som har sådan relation till chefen. Det kan inte vara något krav, säger Ellinor Silvudden, ordförande för Lärarnas Riksförbund Växjö, till Smålandsposten.

Facken, som kallat Växjö kommun till förhandling, hävdar att kravet strider mot grundlagen, eftersom det i Regeringsformen står att var och en är ”gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden”.

– Jag har ingen kommentar förrän de har haft sina förhandlingar. Det viktigaste är att ha en dialog med varandra parterna emellan. Där är jag inte en part utan det sker på tjänstemannanivå, säger Andreas Olsson (C), ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, till Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons