unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Facken anklagar Växjö kommun för grundlagsbrott

.
.
Foto: Per Jodenius

Växjö kommun har tagit fram en ny vägledning vid brottsmisstanke eller rättslig prövning mot anställda. Nu protesterar sex fackförbund mot kommunen och menar att den strider mot grundlagen.

Facken Sveriges Ingenjörer, Lärarnas Riksförbund, Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision och Lärarförbundet har reagerat på formuleringen "Alla anställda är skyldiga att underrätta sin chef vid delgivning av brottsmisstanke eller rättslig prövning” i kommunens ”Vägledning vid brottsmisstanke eller rättslig prövning mot anställd”.

– Sådana krav kan man inte ställa på alla sina anställda i kommunen. Så fort det finns en misstanke och man har blivit anmäld ska man vända sig till sin chef. Det är det säkert många som gör men det är inte alla som har sådan relation till chefen. Det kan inte vara något krav, säger Ellinor Silvudden, ordförande för Lärarnas Riksförbund Växjö, till Smålandsposten.

Facken, som kallat Växjö kommun till förhandling, hävdar att kravet strider mot grundlagen, eftersom det i Regeringsformen står att var och en är ”gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden”.

– Jag har ingen kommentar förrän de har haft sina förhandlingar. Det viktigaste är att ha en dialog med varandra parterna emellan. Där är jag inte en part utan det sker på tjänstemannanivå, säger Andreas Olsson (C), ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, till Smålandsposten.