GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Falska poliser lurade äldre – döms till fängelse

     Växjö • Publicerad 7 april 2021
     .
     .
     Foto: ADAM WRAFTER

     Sju män från Skåne har dömts för delaktighet i vishing-bedrägerier mot äldre personer i södra Sverige. De har bland annat lurat till sig pengar och värdesaker från personer i Lammhult, Älmhult och Växjö.

     Bedragarna har lurat äldre som blivit uppringda av en man som uppgav att han ringde från polisen. Uppringaren har påstått att någon kapat eller ”skimmat” bankkort, att någon försökt göra kortköp på guldfynd – och i vissa fall blivit gripen – samt att bankkort spärrats. De äldre har uppmanats att lägga sitt bankkort och sina smycken i ett kuvert och kuvertet till en påstådd civilpolis som kommit hem till de drabbade under pågående brottssamtal.

     De tre huvudgärningsmännen döms av Hässleholms tingsrätt till fängelse i två år och nio månader, ett år och sex månader samt ett år och två månader för delaktighet i flera grova bedrägerier. En fjärde man döms till tre månaders fängelse för grovt bedrägeri.

     Tre andra män döms för delaktighet i bedrägeribrott och penningtvättbrott till olika straff mellan en månads fängelse och skyddstillsyn.

     Vid brotten har gärningsmännen kommit över pengar och värdesaker till ett värde av cirka 450 000 kronor.

     Oscar AppelgrenSkicka e-post
     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.