Annons

Färre cyklister - men fler skadas

Växjö • Publicerad 20 september 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Urban Nilsson

Växjö kommun satsar hårt för att fler i staden ska cykla. Om två år ska 37 procent av samtliga personresor i kommunen ske med cykel eller till fots. Men enligt Smålandsposten, som hänvisar till registreringar från mätstationerna i Växjö, minskar cyklandet. Samtidigt ökar antalet olyckor med skadade cyklister.

Under cykelåret 2017 rapporterade polisen in 79 olyckor med cykel. Smålandsposten rapporterar att flest olyckor de senaste fem åren har skett i korsningen Mörners väg/Ulriksbergspromenaden. Där inträffade åtta olyckor mellan 2012 och 2017. Därefter sker flest olyckor vid Mörners väg/Liedbergsgatan och Västra Esplanaden/Norra Esplanaden.

– Mellan 30 och 50 procent av olyckorna sker när man ska korsa Mörners väg. Där har vi ju en öst-västlig trafikström med mycket motorfordon och en norr-sydlig ström med mycket cyklister. säger Pär Wallin, trafikutredare på Växjö kommun, till Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons