Annons

Färre nyföretagare i länet

Publicerad 8 mars 2017
Foto: Daniel Svensson, Barometern
Foto: Daniel Svensson, Barometern

Företagsamheten uppgår enligt årets mätning till 12,1 procent av Kronobergs läns befolkning, vilket är en oförändrad nivå jämfört med ifjol. Ett oroväckande tecken enligt Svenskt näringsliv är dock att nyföretagsamheten sjunker och i Växjö uppgår den siffran till 9,9 procent per 1 000 invånare. Främst sjunker företagsamheten bland kvinnor samt unga.

En gång per år genomför Svenskt näringsliv en undersökning om företagsamhet, både för landet som helhet som för respektive län. Andelen företagsamma människor i Kronoberg är oförändrad jämfört med fjolårets mätning och uppgår därmed fortfarande till 12,1 procent av den arbetsföra delen av befolkningen. Länets företagsamhet är något lägre än Sveriges genomsnitt och även bland länets kvinnor står företagsamheten stilla. Bland den yngre delen av befolkningen sjunker dock företagsamheten för andra året i rad. Nyföretagsamheten sjunker i år, vilket enligt representanter inte bådar gott för företagsamhetens utveckling de kommande åren. Under det senaste året har 9,3 procent per 1 000 invånare i länet startat företag – i Växjö är den siffran 9,9.

Annons

– För varje VD född 1985 eller senare har vi nästan tre gånger så många VD:ar födda på 1940-talet. Det kan bli svårt att finna unga förmågor som vill och kan ta över de många företag som fortfarande drivs av företagsledare i pensionsåldern, säger Johnny Rönnfjord, biträdande regionchef på Svenskt näringsliv i Kronobergs län.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons