Annons

Färre utbetalningar från a-kassa i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 15 maj 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: MAXIM THORÉ

Här saknas innehåll

Efter att ha minskat i ett och ett halvt år, ökade utbetalningarna från a-kassorna under första kvartalet, enligt statistik från Sveriges a-kassor.

I Kronobergs län blev det dock inget trendbrott, där minskade utbetalningarna med 1,9 procent under det första kvartalet 2022. Totalt betalades 61 miljoner kronor ut till invånarna i länet, jämfört med 62 miljoner vid samma period året innan.

Annons

Skillnaderna mellan olika delar av landet är stora. Dalarna och Gotland noterade den största ökningen i utbetalningar från a-kassan, 14,8 procent. I Stockholms län minskade utbetalningarna med 4,9 procent.

– Den trend med minskade utbetalningar från a-kassan som pågått efter pandemin verkar nu ha brutits. Trendbrottet understryker vikten av att vara medlem i a-kassan för att vara trygg genom arbetslivet, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

För Kommunals a-kassa, som är den tredje största a-kassan till antalet medlemmar, är dock ökningen hittills måttlig.

– Våra drygt 600 000 medlemmar, som alla jobbar inom yrken som håller i gång Sverige, gjorde fantastiska insatser under pandemin. Att vi nu noterar en mindre ökning är normalt i början av ett nytt år och kan ha sin förklaring i att många medlemmar som är verksamma som säsongsarbetare i den gröna sektorn inte än har fått sina nya scheman eller uppdrag. Generellt minskar alltid arbetslösheten bland våra medlemmar ju längre in på våren vi kommer, säger Helena Wågberg, kassaföreståndare på Kommunals a-kassa.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons