Annons

Fattigmanslåda

Publicerad 22 augusti 2016
Foto: Lina Ländin
Foto: Lina Ländin

Hej, Linas Kök här!

Sommaren är över och så här dagarna innan lön ekar det förmodligen i mångas plånböcker. Då passar det bra med en "Fattigmanslåda" till veckans lunchlåda. Rätten påminner lite om en lasagne fast här varvar man köttfärssås med potatis i stället för pasta och i stället för en bechamelsås lägger man ost i mellan som gör rätten krämig och god.

Annons

Fattigmanslåda

Ingredienser till 6 portioner Tid: ca 1 timma

ca 1 kg Potatis (8-10 st normalstora)

Köttfärsen

500 g nötfärs

200 g champinjoner

1 stor gul lök

1 stor solo vitlök (eller 4 klyftor)

1 pkt tärnat varmrökt sidfläsk

1 burk hela cocktailtomater (jag använder Mutti, vilka jag tycker smakar bäst)

Annons

1/2 dl vatten

2 msk balsamvinäger alt. 1 dl rött vin

1 näve hackad färsk basilika

köttbuljong efter smak

salt

peppar

smör

200 g riven stark ost

1. Skär potatisen i tunna skivor med en mandolin eller kniv.

2. Koka upp vatten och blanchera potatisen 1 minut.

Annons

3. Häll upp i durkslag och låt rinna av.

4. Stek sidfläsk, hackad lök och svamp.

5. Tillsätt färsen och stek till den är genomstekt.

6. Tillsätt resten och låt puttra i 10-15 minuter tills en del av vätskan kokat in.

7. Smaka av med salt, peppar och en klick smör.

8. Smörj en ugnsfast plåt och täck botten med potatisen.

9. Fördela hälften av osten över potatisen och häll sedan på köttfärsen.

10. Toppa med resten av osten och gratinera i 200 grader varmluft ca 25 minuter eller tills potatisen känns genomstekt.

11. Servera med färsk gurka.

Alla recept från Linas kök finns här.

Lina Ländin

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons