Fläskfilélåda med Sambal Oelek
Hej, Linas Kök här!
Till alla er som gillar fläskfilé och mat som går att förbereda så kommer här ett tips på god helgmat. Som vanligt är såsen pricken över i:et och denna rätt har en krämig sås med lite hetta av Sambal Oelek. I såsen använder jag både grädde och Smetana för att få en krämig men syrlig sås. Smetana är syrad grädde, som en creme fraiche fast lite fetare. Det går med andra ord lika bra att använda creme fraiche om man inte hittar Smetana i affären. Ha en fin helg därute!
Fläskfilélåda med Sambal Oelek
Ingredienser till 4 personer Tid: ca 40 min
600 g fläskfilé
1 nät steklök
1 knippe grön sparris
150 g champinjoner
Sås
1 dl steksky
1,5 dl smetana (syrad grädde)
3 dl grädde
2 tsk Sambal Oelek
1 msk kinesisk soja
salt
peppar
lite socker
Tillbehör
Ugnsstekt delikatesspotatis
sallad
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor.
3. Salta och peppra och bryn dem i smör.
4. Lägg över köttet i en ugnsfast form.
5. Deglasera pannan med 1 dl vatten och spara stekskyn till såsen.
6. Skär svampen och låt den svettas ur helt i en torr panna.
7. Stek lök och sparris i smör utan att få färg.
8. Lägg svamp, lök och sparrisen över köttet och gör såsen.
9. Häll till sist över såsen och ställ in formen i ugnen ca 15 minuter.
10. Servera med potatis i någon form och en fräsch sallad.
Alla recept från Linas kök finns här.
Lina Ländin