Annons

Fler elever når gymnasiebehörighet trots pandemin

Växjö • Publicerad 9 juli 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Filip Sjöfors

86,6 procent av eleverna i årskurs 9 på de kommunala skolorna i Växjö är behöriga till gymnasiet. Det är 2,1 procentenheters ökning jämfört med föregående år och den högsta siffran på fem år. Läsåret 16/17 var samma siffra på 78,6 procent.

– Det är glädjande att se att vårt långsiktiga arbete med kunskapsfokus för att öka måluppfyllelsen och elevernas betyg har gett resultat, trots 1,5 år av pandemi som ställt stora krav på både våra elever och lärare, säger Ida Eriksson (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Annons

En faktor bakom ökningen tros vara sommarskolan som Växjö kommun erbjuder elever i årskurs 8 och 9 sedan flera år tillbaka, i syfte att öka gymnasiebehörigheten. Kommunen tror även att det beror på att de kommunala skolorna har fått fler behöriga lärare.

– Det är såklart en avgörande faktor och något vi måste fortsätta jobba med och prioritera. Genom att ha välfungerande skolor med behöriga och legitimerade lärare kan vi bättre tillgodose alla elevers olika behov och ge dem den stimulans de behöver för att utvecklas i sitt lärande, säger Anders Elingfors.

Utöver gymnasiebehörigheten har även snittet för elevernas meritvärde ökat från 221,6 till 226,9. Meritvärdet är summan av elevens 16 eller 17 bästa betyg.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons