Annons

Fler patienter får avancerad operation

Publicerad 24 maj 2017
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Under de senaste tre åren har antalet Kronobergare som behandlas med trombektomi, en operation där stora blodproppar plockas bort ur hjärnan med hjälp av ett tunt rör som förs in via ljumsken, fyrdubblats.

– Det är teknikutveckling, de första generationernas operationsteknik var inte riktigt bra och man hade inte lärt sig vilka patienter som skulle handplockas för bästa effekt, säger Fredrik Schön, överläkare i neurologi hos Region Kronoberg till Smålandsposten.

Annons

Operationen, som görs på strokepatienter, är avancerad och Kronobergspatienter har skickats till Lund och Göteborg. Läs mer om det här.

Operationen bör göras inom ett par timmar efter stroken och då kan geografin bli ett problem. Tidigare i april inspekterades en tänkt landningsplats framför ambulansportarna i Växjö för att hämta upp och transportera patienter. Läs mer om det här.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons