Annons

Fler söker behandling utomlands

Växjö • Publicerad 8 juli 2019
Genrebild.
Genrebild.Foto: Lennart Månsson

Allt fler kronobergare åker till en privat klinik i Köpenhamn och får behandling för hyperhidros, vilket även kallas extrema svettningar.

– Exakt varför patienterna söker sig till just den kliniken vet jag inte, men det kan bero på att den har fört en ganska massiv marknadsföring. Det är ingen direkt operation utan en behandling med ett slags botoxmedel som måste upprepas, säger Sandra Stern som är enhetschef på hälso- och sjukvårdens utdata och rapporter i Region Kronoberg.

Annons

Inspektionen för socialförsäkringen tog i våras fram en rapport vilken visade kostnaden för svenskarnas vård utomlands.

I Region Kronoberg stannade siffran på 5,8 miljoner kronor.

– Det klart att det är önskvärt att vi behandlar våra patienter här. Men ofta handlar utlandsvården om akut vård. Det vill säga när vi är på semester och råkar ut för något. När det gäller den planerade vården utomlands är det svettoperationerna som sticker ut och står för flest behandlingar, säger Sandra Stern, enhetschef hälso- och sjukvårdens utdata och rapporter i Region Kronoberg till Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons