Annons

Fler våldtäktsoffer ska få upprättelse

Debattartikel från Josefin Malmqvist, riksdagsledamot (M) och ordförande Moderatkvinnorna, Anna Gustbée, ordförande Moderatkvinnorna i Kronobergs län, Anna Tenje (M), Sofia Stynsberg (M) och Lena Wibroe (M)
Debatt. • Publicerad 26 november 2020
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pressbild

Var femte kvinna i Sverige uppger att hon utsatts för sexualbrott efter sin 18-årsdag.

Kvinnors utsatthet för sexualbrott har ökat kraftigt de senaste åren, men uppklarningsfrekvensen är fortfarande alltför låg. Fler offer för sexualbrott behöver få upprättelse.

Annons

Igår var det den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen som instiftades av FN för 20 år sedan och då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Byggnader och monument världen över lyser i orange för att visa det globala problemet med våld mot kvinnor och flickor. Så även i Växjö!

Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld är stora samhällsproblem som vi tar på stort allvar och jobbar aktivt för att motverka. Tyvärr ser vi dessutom tecken på att våldet ökar och att situationen förvärras ytterligare för kvinnor och flickor i pandemins spår. Att agera och ta ställning har därför aldrig varit viktigare! I Växjö kommer vi därför att belysa flera byggnader i centrala Växjö mellan den 25 november och fram till och med den 29 november.

Kvinnors utsatthet för sexualbrott har ökat kraftigt på senare år. Allvarligast är utvecklingen bland unga kvinnor. I Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning vittnar var tredje ung kvinna om att hon någon gång under året hade blivit utsatt för ett sexualbrott. Nästan 40 procent av dessa kvinnor känner oro för att utsättas för överfall eller misshandel och nästan lika många väljer en annan väg eller färdsätt hem på grund av oro att utsättas för brott.

I Sverige -ett av världens mest jämställda länder -minskar nu kvinnors frihet. Att kvinnor inte har samma möjlighet att röra sig fritt på gator och torg, utan att behöva känna oro för att utsättas för brott, är en allvarlig inskränkning i kvinnors frihet och självbestämmande. Mer måste göras för att förebygga våldet, bland annat genom bättre sex-och samlevnadsundervisning i skolan. Fler brottsoffer måste också få upprättelse. Samtidigt som fler kvinnor anmäler sexualbrott, är uppklaringsfrekvensen fortfarande skrämmande låg. En granskning av de senaste årens våldtäktsanmälningar visar att bara 5 av 100 anmälda våldtäkter leder till fällande dom. Att så få sexualbrott i allmänhet, och våldtäkter i synnerhet, klaras upp riskerar att förstöra tilltron till samhällets förmåga att skydda oss. Nu måste ökningen i sexualbrott brytas och fler brott klaras upp:

  • Gärningsmannen ska flytta –inte brottsoffret.
  • Skärp straffen för sexualbrott och ta bort straffrabatten.
  • Fler fall av kvinnovåld ska leda till utvisning.
  • Obligatorisk häktning för personer misstänkta för grov kvinnofridskränkning.
  • Kontaktförbud med fotboja direkt, inte som i dag först efter att kontaktförbudet brutits.

Nu krävs kraftfulla åtgärder –inte fler bortförklaringar. Det är högt tid att justitieministern (S) börjar agera för Sveriges kvinnor.

Josefin Malmqvist, riksdagsledamot (M) och ordförande Moderatkvinnorna

Anna Gustbée, ordförande Moderatkvinnorna i Kronobergs län

Anna Tenje (M)

Sofia Stynsberg (M)

Lena Wibroe (M)

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons