Annons

Flera brister upptäcktes efter självmordsförsök på rättspsykiatriska regionkliniken

Växjö • Publicerad 28 februari 2020
.Foto: Lars-Göran Rydqvist

I december förra året genomförde en patient vid rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö ett allvarligt självmordsförsök. Flera brister har nu konstaterats och händelsen anmäls därför till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt ett pressmeddelande från Region Kronoberg ansågs patienten ha en multikomplex sjukdomsbild och en historik av suicidalt beteende när denne kom in till rättspsykiatriska regionkliniken. Patienten ordinerades därför förhöjd tillsynsgrad och skulle kontrolleras konstant. Bland annat genom en glasruta i dörren in till patientens rum.

Annons

Men genom glasrutan gick det inte att se alla utrymmen i rummet. Detta trots att rummet, och liknande rum, skulle ha blivit suicidsanerade redan 2016. I samband med händelsen uppdagades också att personalen saknade kunskap kring hur tillsynen av patienten skulle ske.

Personalen kunde dock avbryta självmordsförsöket men för att minska risken för att en liknande händelse ska inträffa igen ska lokalerna ses över och personalen utbildas.

Här saknas innehåll

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons