Annons

Flera restriktioner lättas - detta gäller nu

Kronoberg • Publicerad 1 juli 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Från och med i dag, torsdagen den 1 juli, lättas restriktionerna. Bland annat höjs taket på hur många personer som får träffas vid sammankomster och restauranger och barer får ha öppet längre än till 22:30.

I faktarutan nedan kan du läsa vad som gäller.

Fakta: Restriktioner från 1 juli

– Antalet tillåtna deltagare vid demonstrationer höjs till 1800.

– Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler, som privata fester, höjs till max 50.

– Råden till alla verksamheter ligger kvar, men de specifika råden till föreningar för kultur, idrott och fritid, till exempel att hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner. Rekommendationen till lägerverksamhet, cuper och körer kvarstår.

– Rådet om att endast umgås i en mindre krets ändras till att du bör vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar. Det gör du till exempel genom att träffas utomhus i mindre grupper och att undvika att vara nära varandra längre tider i små utrymmen.

– Rådet om att undvika nya kontakter vid längre resor ersätts med rådet att vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar.

– Regler för serveringsställens öppettider tas bort.

– Reglerna för storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus. Övriga bestämmelser om till exempel avstånd och sittande förtäring kvarstår.

– Rådet om att handla ensam tas bort. Fortfarande gäller rådet att hålla avstånd och undvika trängsel.

– Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid försvinner.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Alexander JepsenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons