Annons

Flygplanschefens grillplan - fågel

Denne man gillar utmaningar och är enligt sig själv inte rädd för att testa på det mesta. Han är sambo på två adresser, reser ofta i sitt yrke, drömmer om att bli pilot, säger inte nej till en god whiskey, gillar att grilla och bjuder gärna in familj och vänner på goda måltider.
Publicerad 22 juli 2017
Foto: Alina Carlsson
Foto: Alina Carlsson

Ulf Axelsson har bland annat arbetat på Malmö Aviation i 17 år och har drivit eget bolat inom tillverkningsindustrin innan han blev vd för Växjö Småland Airport mars 2010. Hans dagar ägnas åt att utveckla flygplatsen med allt från linjeutbudet till att anpassa driften till EU. Det är ett omväxlande arbete, där ingen dag är den andra lik, och som han trivs med då han även har förmånen att arbeta med duktiga medarbetare. Han är i Stockholm flera gånger i månaden så linjen till Bromma uppskattar han lika mycket som han uppskattar flygplatsens charter och lågprislinjer. Han gillar också att testa flygplatsens övriga destinationer och för några veckor sedan var han och sambon Eva i Bosnien och i september har de planer på att åka till Alicante, där den sistnämnda är en av de mest bokade destinationerna från Växjö.

Ulf och Eva har två bostadsadresser. Det ena boendet är i Kalmar där Eva arbetar och det andra är på Böksholm Herrgård. Sammanlagt har de fem vuxna barn som de gärna bjuder hem till sig. På fritiden gillar han att göra det mesta. Under vinterhalvåret blir det jakt och resor där de gjort långresor över jul/nyår. Kommande vinter ser de fram emot Burma med ”trekking med homestay” som avslutas med en vecka i södra Thailand. På sommaren, beroende på vädret, är det MC-åkning, båtturer i Örken. Fritiden ägnas också åt att hålla igång med olika träningsaktiviteter och att umgås med nära och kära. Ulf gillar utmaningar och provar gärna på olika saker från att hoppa fallskärm till att dyka och han har en dröm som han håller på att förvekliga, och det är att bli pilot. Han har läst teori hela vintern för att nu i sommar skolflyga de timmar som behövs. Han gillar mat och grillar ofta älgskött där älgkalv är den absoluta favoriten men då många inte har tillgång till det så bjuder han nu på specialmarinerad kycklingfilé med goda tillbehör.

Annons

Marinad till kycklingfilé


1,5 msk sambal oelek, 0,5 msk äppelcidervinäger, 1 tsk flytande honung, 0,5 dl kinesisk soya, 1 msk koncentrerad kalvfond, en ”dutt” av mald muskotnöt, curry och rökt paprikapulver samt flera ”duttar” av paprikapulver, torkad vitlök, lökpulver och umami. 


Rödvinssås (4-5 port)


Lite rökt sidfläsk/skinka, 1 hackad gul lök, 4 dl rödvin, 1,5 msk fond (kalv eller ox), salt, peppar, socker, maizena redning, 25 gr smör. Fräs fläsk/skinka och lök utan att det får färg. Tillsätt vinet och reducera till 2-3 dl. Sila. I med fond och smaka av med salt, peppar och socker. Strö i maizena till önskad tjocklek och koka upp. Låt smöret smälta i såsen och värm vid servering.

Grönkål med parmesan

2 grönskålsstånd, 1 citron, 2 dl parmesanost, riven, 2/3 dl olivolja, 1 klyfta vitlök, tabasco och salt. Repa och skölj grönkålen. Mixa samman färskpressad citronsaft med riven parmesanost, olivoljan, en finhackad vitlöksklyfta och krydda med salt och lite tabasco. Snurra grönkålen i salladsslungan eller i en handduk så att den blir så torr som möjligt. Lägg i en skål och häll dressingen över och massera in. Låt stå kallt ett par timmar innan servering. 



Citroncrème

Blanda 1,5 dl crème fraiche, 0,5 st citron (rivet skal), 1 tsk citron (pressad), 1 krm salt, lite honung, 2 msk gräslök (finhackad).

Servera med ugnsrostade färskpotatisar, grillade majskolvar och halloumi och valfri sallad.

Dryck


Annons

Till grillningen: 4 cl gin, 4 cl outspädd flädersaft, sprite/tonic eller 4 cl vaniljvodka, 8 cl jordgubbs- och apelsinjuice, schweppes russian. Till maten blir det rött vin, Faustino I Rioja.

Alina Carlsson

Foto: Alina Carlsson
Foto: Alina Carlsson
Foto: Alina Carlsson
Foto: Alina Carlsson
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons