Annons

Folkfest på flygplatsen

Människans förmåga att flyga upphör aldrig att fascinera. Under lördagen vallfärdade tusentals människor till Växjö Småland Airport och årets upplaga av Flygkalaset. Bland attraktionerna fanns spektakulära Swiss Air Force PC-7 Team, flygstjärnan Svetlana Kapanina och barnfavoriterna Samir & Viktor, som dock höll sig på marken.
Växjö • Publicerad 9 juni 2018
Foto: David Färdigh

Publikframgången 2015 fick ledningen för Växjö Småland Airport att satsa på ännu en upplaga av Flygkalaset. Syftet med evenemanget är att belysa flygplatsens betydelse för den regionala utvecklingen i Kronoberg och bjuda alla flygentusiaster på en riktig heldag med spektakulära flygplan och flyguppvisningar. Flygplatsens VD Ulf Axelsson känner att initiativet blivit väl mottaget och fått luft under vingarna.

– Vår målsättning är att locka 10 000 besökare.

Annons

Och tusentals besökare strömmade under dagen in på området. Stort intresse tilldrog sig The Swiss Air Force PC-7 Team, vars nio piloter i sina turbo-drivna PC-7-maskiner bjöd på en imponerande flyguppvisning.

– Att göra Diamanten är vårt stora paradnummer, berättade teamet som består av erfarna schweiziska stridspiloter.

Men hög kompetens inom flyget finns det också på hemmaplan. På plats under Flygkalaset fanns det svenska flygvapnet representerat. Officeraren Erik hoppades kunna locka fler ungdomar till Försvarsmakten.

– Mitt eget intresse väcktes 1994 när jag tillsammans med mina föräldrar besökte flygdagen då F17 i Kallinge firade 50 år. Just den upplevelsen var det som fick mig att satsa på att bli flygtekniker.

Skulle inte en karriär inom Försvarsmakten locka så kan man istället drömmas om att bli artist. Två som lyckats tack vare mycket energi och entusiasm är Samir & Viktor, kända från Melodifestivalen. Särskilt bland de yngre besökarna var det just Samir & Viktors framträdande som blev det stora lyftet för Flygkalaset.

– Härligt att ni barn väckte föräldrarna i morse och fick hit dem till flygplatsen, berömde artistduon.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons