Annons

Föreläser med glimten i ögat

Hur påverkar egentligen diskriminering motivationen och hur kan man på bästa sätt förändra sitt språkbruk så att fler känner sig inkluderade? Charlotte Signahl är föreläsaren som med glimten i ögat berör svåra ämnen under parollen att mångfald både är besvärligt och härligt.
Publicerad 9 maj 2017
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin, pressbild
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin, pressbild

Tillsammans med Smålandsidrotten bjuder Charlotte Signahl in till en föreläsning under rubriken ”Måste jag älska varenda jävel?” där hon beskriver hon varför mångfald kan kännas besvärligt men även härligt. Att satsa på inkludering är dessutom lönsamt för såväl företag som för idrottsföreningar.

– Om du känner dig exkluderad så presterar du sämre, vi har alla ett behov av att känna oss som en del av sammanhanget – helt onormalt normala. Ett heteronormativt språkbruk påverkar dessutom motivationen, minst tio procent av befolkningen identifierar sig inte som heterosexuella och därmed är det inte särskilt lyckat att exkludera den gruppen.

Annons

Många gånger är språkbruket inte ett resultat av elakhet och Charlotte berättar att det oftast handlar om okunskap eller ovanor, att hon själv gör galet och att det inte är lätt. Hon definierar sig själv som ”deltidsflata” och vill med humor väcka frågor kring det som många upplever är svårt.

– Jag vill försöka få människor att lämna gamla vanor, exempelvis genom att säga vårdnadshavare istället för mamma och pappa. Viljan att placera människor i fack finns även inom HBTQ-världen som många gånger är ganska vitt och ateistiskt, där kan det vara svårt att finna sig en plats för den som exempelvis kommer från en annan kultur eller är troende. Jag tror det är viktigt att kategorisera ibland för att se strukturer och mönster, men jag tror det är ännu viktigare att vara vaksam på förenklingar. Man måste kunna skämta om tuffa ämnen, men aldrig på någon annans bekostnad och alltid utifrån en känsla av respekt.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons