unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Företag är ett måste för att Kronoberg ska klara krisen

Debattartikel av Ulrica Bennesved, Regionchef Svenskt Näringsliv Kronoberg.
.
.
Foto: Johanna Eriksson
Detta är en opinionstext i vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att smittspridningen nu åter tar fart och att restriktionerna skärps ytterligare drabbar företag och jobb både i Kronoberg och i hela landet. Därför är det bra att regeringen och samarbetspartierna vill förlänga viktiga krisåtgärder – men det räcker inte.

Svenskt Näringsliv är de svenska företagens starkaste och viktigaste röst. Vår direktkontakt med 60 000 företag ger oss en unik uppfattning av hur det svenska näringslivet mår och vad det behöver.

I en hemställan till regeringen för några veckor sedan listade vi tre förutsättningar för att inte livskraftiga och fullt fungerande företag ska gå under utan egen förskyllan: Såväl omställningsstödet som möjligheten till korttidspermittering och anståndet med skatteinbetalningar måste förlängas. Regeringens besked i veckan, att man tagit till sig och gjort realpolitik av förslaget i sin helhet, var därför mycket välkommet. För många företag innebär det hela skillnaden mellan överlevnad och konkurs, för andra att man får en möjlighet att behålla konkurrenskraften gentemot företag i länder som redan vidtagit motsvarande åtgärder.

Men det räcker inte. Sedan dess har ytterligare restriktioner införts, och i veckan kom nästa kalldusch för den redan mycket hårt prövade besöks- och restaurangnäringen, när krogar och restauranger tvingas stänga klockan 22.30. Signalvärdet är förödande, och vid sidan av ytterligare omsättningstapp och risk för nedläggning så vittnar företag i en redan kraftigt försvagad bransch nu om att de riskerar att tappa mångårig och kompetent personal till andra sektorer. Självklart måste åtgärder vidtas för att begränsa smittspridningen men då måste ytterligare åtgärder sättas in, och det fort. I resebyrå- och persontransportsektorn, som fått ännu tydligare näringsförbud, är det i många fall endast direkta akutstöd som kan rädda företagen. Svenskt Näringslivs Företagarpanel visade i september att nästan hälften av de tillfrågade företagen i Kronoberg har minskat sin omsättning det senaste halvåret, och av företagen i länet har 19 procent minskat sina investeringar och 26 procent minskat antalet anställda under samma tid. Det är siffror att ta på största allvar. Och utrymme finns – när de första krispaketen presenterades i våras uppgav regeringen att utrymmet för krissatsningar låg på runt 4 procent av BNP och hittills har 1,7 procent använts.

Vi tar inte lätt på att begära krisåtgärder, men det har blivit uppenbart hur mycket de verkligen behövs. Varje företag som kan räddas innebär förbättrade möjligheter att återstarta Sverige när krisen är över.

Att regeringen och samarbetspartierna lyssnat till varningssignalerna från våra medlemsföretag och oss i Svenskt Näringsliv är mycket välkommet och viktigt. De åtgärder som vidtagits kommer rädda företag och jobb, både i Kronoberg och i hela landet. Men det kommer som sagt att krävas ytterligare insatser. Krisen är tyvärr långt ifrån över.

Ulrica Bennesved, Regionchef Svenskt Näringsliv Kronoberg

Läs mer

Linnéuniversitetet fortsätter med digital undervisning

Skola. Coronapandemin sätter stopp.
Linnéuniversitetet fortsätter med digital undervisning

21-åriga Växjöbon Evelina invald i riksstyrelsen - igen

Nyheter. ”Från ett klimatskrik utanför Preem-macken vid Norremark till FN:s klimattoppmöten.”
Evelina Szamosi är både en sångfågel - och intresserad av fåglar.

Skolklasser får cykelskolbänkar

Nyheter. ”Cykelskolbänkarna är ett smart sätt att öka möjligheten till rörelsebaserad inlärning under lektionstid”.
Skolklasser får cykelskolbänkar

Växjöfrisörens tips på vårens hårtrender

Nöje. Vad ser vi för trender i frisyrer och hårfärger?
Olivera Wetterstrand har även gästat WEEKpodden. Avsnittet finns där poddar finns.

Färre covidpatienter på sjukhus

Nyheter. 27 patienter vårdas.
Färre covidpatienter på sjukhus

De får årets Waldos Wänner-stipendium

Nyheter. Talangerna tilldelas 10  000 kronor vardera ur Waldos Wänner-stiftelsen och samtidigt får Ung Cancer 10 000 kronor.
Emilia Andersson och Linn Olsson

Villaägare får nej för ommålning – trots att grannarna målat om

Nyheter. Kommunens byggnadsnämnd har gett tummen nej.
.

Tone Sekelius: Det har varit en jobbig resa

Kultur. För populära youtubern Tone Sekelius, tidigare Thomas, från Växjö har livet tagit en ny riktning. Nyligen kom hon ut som transsexuell.
Tone Sekelius: Det har varit en jobbig resa

Från Mellostjärna till vd

Nöje. ”Företaget utsåg henne till vd och säljare för hon är driven, social och målmedveten.”
Mikrofon. Genrebild.

Bekräftat: Flera Österspelare coronasmittade

Sport. Nedstängningen av verksamheten förlängs
.

Efter dödsolyckan utanför Växjö – man får inte rätt till skadestånd

Nyheter. Särbo har inte rätt till ersättning.
Efter dödsolyckan utanför Växjö – man får inte rätt till skadestånd

Nya dödsfall i Kronoberg

Coronavirus. 89 nya fall av covid-19.
.