Annons

Företagaren som får gästerna att säga ja

På Rinkaby Gård strax söder om Växjö skapas minnen för livet. Det är här som Majja Almqvist och hennes familj anordnar konferenser, kalas och framför allt bröllop uppe i gårdens vackert inredda och stämningsfulla loge.
– Även om det innebär mycket jobb så är bröllop bland det absolut roligaste som finns!
Rinkaby • Publicerad 15 september 2018
Foto: Nadia Hagberg

Magazinet träffar Majja Almqvist, som härom året fick utmärkelsen Årets unga landsbygdsentreprenör i Kronoberg. Hon tar emot på gårdsplanen tillsammans med hundvalparna Conrad och Massi. En bit längre bort vältrar sig grisarna i gyttjepölen och frossar i äppelkross.

– Sommarens torka skapade brist på foder men förutom äpplen har vi även fått tillgång till kasserad frukt från några livsmedelsbutiker inne i Växjö. I början var grisarna lite misstänksamma men nu älskar de frukten. Tomat och melon är favoriterna!

Foto: Nadia Hagberg
Annons

Förutom ett paradis för djur så har Rinkaby Gård också blivit ett riktigt centrum för bröllop. Just den här dagen pågår förberedelserna till helgens stora bröllopsfest, som blir ett av årets sista.

– Ja, bröllopssäsongen börjar nu gå mot sitt slut. I snitt brukar vi ha ett bröllop varannan helg under perioden maj till oktober, men i år har vi faktiskt också ett bröllop inbokat i november. Det var ett viktigt önskemål från det blivande brudparet eftersom det är deras förlovningsdag,

Foto: Nadia Hagberg

Allt började med att Majjas föräldrar Kajsa och Thomas fick idén att renovera och göra om den gamla höladan till festlokal och konferensanläggning. Men att anordna bröllop kände de sig först lite tveksamma till.

– Bröllop är en av de viktigaste dagarna i livet, ingenting får gå fel. Allt måste vara perfekt. Så vi kände nog lite rädsla inför att kunna leva upp till förväntningarna.

Men 2014 vågade familjen Almqvist säga JA, och sedan har de anordnat drygt 30 bröllopsfester på hölogen. Majja, som driver verksamheten tillsammans med sina föräldrar, har nu blivit något av en bröllopsspecialist.

– Det är mycket slit före och efter ett bröllop, men samtidigt är det bland de roligaste man kan jobba med!

Den charmiga, ombyggda höladan fungerar enligt Majja som ett bra alternativ mellan de klassiska valen i form av en bygdegård eller en herrgård.

– Vi kan inte erbjuda kandelabrar i guld men däremot en fin och stämningsfull lokal som får folk att slappna av. Det blir både vackert och samtidigt avslappnat.

Foto: Nadia Hagberg

Logen är utrustade med såväl ljud- och ljusanläggning.

– Och sammanlagt finns det plats för 140 sittande.

Annons

Hur länge pågår vanligtvis en bröllopsmiddag?

– Mellan tre och fem timmar. Det beror på antalet tal och spexinslag. Sedan finns det kulturella skillnader. I vissa kulturer finns det önskemål om kortare bröllopsmiddagar för att kunna dra igång bröllopsdansen tidigare.

Bröllop innehåller alltid vissa ceremoniella inslag, men påverkas också av trender, exempelvis gällande färger.

– Vitt är förstås alltid populärt, men i år har jag också noterat ett ökat inslag av ljusa och rosa färger. Guldfärg är också en tydlig trend.

Majja kan vidare konstatera att toastmastern på bröllopen på senare tid fått en mer inkluderande roll.

– Ja, de är mer måna om att göra gästerna delaktiga. Det kan till exempel handla om att planera in en gemensam dans lagom till bröllopsparets ankomst. På så vis kan även de något mer blyga och försiktiga gästerna få möjlighet att delta aktivt i hyllningarna.

Vad får man absolut INTE göra på ett bröllop?

– Man får inte börja äta eller dricka före bröllopsparet. Sen tycker jag att det är viktigt att vara med och kolla när bröllopsparet skårar bröllopstårtan. Det är en magisk stund för bröllopsparet och att missa det tillfället vore respektlöst!

Foto: Nadia Hagberg

För att genomföra bröllopsfesterna anlitar Majja extrapersonal, och har medvetet valt att satsa på ungdomar, gärna oerfarna i 20-årsåldern.

– Det är av två skäl, dels för att de är lättare att forma och dels för att det är en sådan fantastisk känsla att se hur ungdomarna växer med uppgiften. Det har hänt att vi anlitat ungdomar som aldrig serverat tidigare. Att klara ett bröllop lyfter verkligen självförtroendet och nästa gång agerar de hur säkert som helst!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons