Annons

Företagaren som gör rent hus

När Malin Kristiansson hösten 2010 startade sitt företag ordning.nu så var det främst för att ordna sysselsättning för egen del, men sedan dess har verksamheten vuxit stadigt och idag har hon sju anställda. Och städa tycker hon fortfarande är lika kul.
– Jag älskar att städa! Allra roligast är det att göra rent badrum!
Växjö • Publicerad 20 januari 2019
Foto: Cecilia Carlsson

Städning brukar hos de flesta ligga långt ner på listan bland favoritsysselsättningar, men inte för Malin, snarare tvärtom. Faktum är att hon gillat att städa ända sedan som liten.

– Mitt första lilla miniatyr-städskåp från barndomen har jag sparat och finns numera inne på mitt kontor.

Annons

Vad är det som gör städning så roligt?

– Man ser resultatet av arbetet och blir belönad direkt. Sen är det en fantastisk känsla efteråt när det är fint och rent överallt, och man kan koppla av och bara njuta!

Med ett så hängivet intresse för städning var det inte helt överraskande att Malin hösten 2010 bestämde sig för att starta en städfirma.

– Det kändes som ett naturligt steg. Några år tidigare hade man infört RUT-avdraget, vilket öppnade upp branschen för fler företag. Fast huvudskälet till att jag startade var för att ordna med egen sysselsättning.

Men verksamheten tog snabbt fart. Ganska omgående gjorde Malin sin första anställning och stegvis har hon därefter expanderat. Idag har hon sju personer på lönelistan. Kunderna finns i Växjö-området och huvudsakligen handlar det om privatbostäder.

– Vi har börjat göra städjobb även hos mindre företag, men vårt fokus ligger på privatkunder.

Vilka är det som anlitar städhjälp?

– Det är blandat, men barnfamiljer är en stor kundgrupp. De anlitar städhjälp för att frigöra tid och därmed kunna ägna sig mer åt familjen. Att komma hem till en nystädad, blänkande ren bostad är en lyxig känsla som fler nu kan unna sig tack vare RUT-avdraget. Det innebär livskvalité!

Vanligtvis bokar man städning varannan vecka, alternativt varje vecka eller en gång i månaden. Ett genomsnittligt hem tar cirka 4,5 timme att städa, och då går Malin och hennes medarbetare grundligt till väga.

– Ja, det innefattar bland annat dammsugning även under soffkuddar, skakningar av alla hanterbara mattor, avtorkning av alla ytor i köket inklusive sopkärlen och skurning av badrummet från topp till tå. Vi är väldigt noggranna.

Annons

En optimal städning förutsätter också bra utrustning. Malin berättar att exempelvis valet av dammsugare har avgörande betydelse.

– De ska ha rejäl sugkraft, vara lätthanterlig och ha bra munstycken fästa på röret och vara lätta att byta.

Att städa är avsevärt svårare än vad folk i allmänhet tror, menar Malin.

– Det är en konst! Om man verkligen ska vara noggrann i sin städning kräver det en hel del. Hänger man med oss ut på städpassen skulle man nog bli förvånad över yrkets komplexitet.

Städjobbet är också delvis fysiskt påfrestande och Malin lägger därför stor vikt vid att personalen får möjlighet till återhämtning genom frekventa raster. Vid varje morgonsamling erbjuds medarbetarna dessutom att delta i ett gympapass på fem minuter.

– Fem minuter låter kanske inte så mycket, men de övningarna gör stor nytta och bidrar till att förebygga skador, särskilt axlarna är utsatta i vårt yrke.

Morgonsamlingen äger rum strax före klockan åtta. Därefter beger sig teamen ut på de olika städjobben runt om i Växjö.

– Vi åker alltid två och två. Dels för att man jobbar effektivare och dels för trivseln. Det är roligare att jobba i sällskap med någon annan.

Sedan starten för nio år sedan har ordning.nu vuxit sakta men säkert. Att utveckla det till ett jätteföretag ingår inte i Malins framtidsplaner, men däremot siktar hon på att växa ytterligare.

– Ja, just nu söker jag fler medarbetare. Tanken är att utöka verksamheten något kommande år. Vår vision är att vara bäst på städning i Växjö.

Annons

Vad säger du om jag säger ordet SMUTS?

– Då blir jag glad. För det ger oss jobb. Vi lever på smuts.

Nu har du haft städfirma i snart nio år och städat i åtskilliga bostäder, är det då verkligen fortfarande lika roligt att städa hemma?

– Kanske inte vardagsstädningen, men storstädningen tycker jag fortfarande är lika roligt!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons