Annons

Företaget från Bramstorp som syns på stora scener

Från lilla Bramstorp utanför Växjö till de stora TV- och scenproduktionerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Så ser leveranskedjan ut för Thoros Creative Studios, Växjöföretaget om bygger dekor och scenografi för de stora forumen.
– Den här veckan gör vi bland annat scenografin för Kristallen-galan i Stockholm, berättar delägarna Fredrik Enarsson och Mattias Svensson.
Bramstorp • Publicerad 5 september 2019
Foto: Nadia Hagberg

Let´s Dance, Hellenius hörna, Fotbollsgalan och Barncancergalan. Det är bara ett axplock av de dekor- och scenbyggen som byggts och monterats av Växjöföretaget Thoros Creative Studios. När Magazinet hälsar på i fabriken i Bramstorp så pågår planeringen för veckans stora projekt, Kristallen-galan på Cirkus i Stockholms som sänds på SVT på fredag kväll.

– TV-galor är återkommande uppdrag. Det brukar vara en till tre dagars jobb att montera upp scendekoren. Sen så fort direktsändningen är slut så påbörjar vi nedmonteringen, vilket brukar gå på tre timmar, berättar Fredrik och Mattias.

Annons

Vilket är ert mest minnesvärda jobb någonsin?

– Den största jobbupplevelsen för mig var när vi byggde OS-studion på plats i Rio de Janeiro 2016. Eftersom vi också skulle montera ner bygget så var vi kvar över hela OS och hann se en del sportevenemang, exempelvis finalen i damernas handboll och herrfinalen i fotboll, minns Mattias.

Hur var det att jobba i OS-miljön?

– Det var en enorm säkerhetsapparat. Första gången jag kom in på området så tjöt larmsensorerna eftersom jag hade skor med stålhättor. Det var något helt nytt för de brasilianska vakterna, som först reagerade i panik men därefter skrattade gott när de förstod vad som orsakat larmet.

Thoros Creative Studios är ett företag med en lång historia men som fick sin huvudsakliga inriktning på bygget av dekorer och scenografi i samband med att SVT startade upp och lade produktionen av sina barn- och ungdomsprogram i Växjö. Nuvarande VD Fredrik Enarsson började på företaget 1995 som 20-åring och har kunnat följa en spännande tillväxtresa.

– Det började i mindre skala. Så småningom fick vi rutin och blev väldigt professionella på att producera konstruktioner och scenografier till tv-produktioner. När SVT sen avvecklade sin programverksamhet här i Växjö så fick vi via produktionsbolagen möjlighet att börja leverera till TV4 istället. Idag gör vi dekorer och scenografier till alla deras större nöjesprogram.

Hur går det till när ni får beställningar?

– Vi samarbetar med två av Sveriges främsta scenografi-formgivare, som ger oss ritningar och digitalt underlag i form av 3D-bilder. Utifrån det tillverkar vi konstruktionerna. Ibland tillför vi egna idéer och bidrar med kompletterande lösningar.

Varje uppdrag är unikt och bjuder på sina speciella utmaningar. Fredrik och Mattias beskriver ett jobb som handlar mycket om problemlösning och bygger på att leverera i tid. Att arbeta mot en tickande deadline är vardagsmat.

– Särskilt när det gäller tv-produktioner finns en extrem tidspress. Dels är det korta ledtider. Ofta kommer beställningarna med tre veckors marginal. Och sen måste det levereras på exakt tid. En tv-produktion går inte att flytta fram. Att missa en deadline finns därför inte på kartan.

Annons

Thoros Creativa Studios har även många kunder inom teatern, bland annat ska man i höst göra en omfattande dekor för Det Ny Teater i Köpenhamn. Och att bredda verksamheten ytterligare är en medveten strategi hos Fredrik och Mattias.

– Ett växande segment för oss är exempelvis E-sportanläggningar. Det är något som kommer mer och mer.

Ett annat område som man siktar in sig på är inredning.

– Där har vi redan gjort ett flertal inredningar på hotell, restauranger, barer och butiker. Någon massproduktion av köksluckor kommer vi aldrig syssla med, men större specialbeställningar och skräddarsydda inredningslösningar passar oss väldigt bra.

Lokalt i Växjö är Thoros Creative Studios just nu i färd med att skapa ”The Challange”, den nya äventyrsbanan på nöjespalatset Event Center Knock´em Down.

– Inspirerade av Fångarna på fortet blir det nio olika rum med kittlande utmaningar som kommer slå alla andra liknande anläggningar i Sverige. Invigningen blir i slutet av september.

Företag

Thoros Creative Studios

Verksamhet: Gör dekorer och scenografi till tv-produktioner, teater och större event.

Ägare: Fredrik Enarsson, Mattias Svensson, Mikael Holmberg och Roger Bengtsson.

Finns: Har sin tillverkning i en fabrik i byn Bramstorp, strax söder om Växjö.

Antal anställda: Nio stycken plus hyrpersonal.

Uppdragsgivare: TV4, teatrar, hotell, restauranger och butiker.

Målsättning: Vi vill fortsätta växa. Den senaste tiden har vi nyanställt ungefär en person per år och siktar på att fortsätta hålla den takten.

Aktuella: Har gjort scendekoren till Kristallen-galan som sänds på SVT på fredag kväll.

Vårt motto: Vi ska alltid leverera i tid och vara trevligast på plats.

Klädkod: Vi är alltid enhetligt klädda i svart med vår logga. På tv-produktioner vimlar det av människor och då tycker vi att det både är funktionellt och god sed att tydligt signalera vilka man är.

Viktigaste egenskapen: Vi är bra på problemlösning!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons