Annons

Företaget lyser upp slalombanor och flygplatser

Moheda • Publicerad 28 november 2018
Foto: David Färdigh

För 30 år sedan blev Björn och Jessica ett par. Tillsammans startade de sedan Designlight Scandinavia, Mohedaföretaget som idag omsätter 112 miljoner och förser Norden med LED-belysning. Senaste satsningen är modulstrålkastare.

– En produkt perfekt för slalombanor, arenor, flygplatser, golfbanor och travbanor. Med modulstrålkastarna räknar vi på sikt att kunna fördubbla vår omsättning!

Annons

När Magazinet träffar Björn och Jessica Hultqvist är de nyligen hemkomna från en belysningsmässa i Hongkong. På det gigantiska mässområdet, som omfattar fem stora plan, har de kollat in nya produkter och träffat leverantörer. Många har de haft kontakt med i 20 år och stämningen kan beskrivas som familjär.

– Vi har bland annat ett kinesiskt företagarpar som varit leverantörer åt oss ända sedan starten och där affärsrelationen utvecklats till vänskap. De har hälsat på oss hemma i Moheda och vi blir hembjudna till dem när vi är i Kina.

Hur ser ni på den kinesiska utvecklingen?

– Det har hänt mycket positiv i Kina de senaste åren. En växande ekonomi, bättre struktur och mindre korruption. Däremot kommer miljöproblemen bli en gigantisk utmaning. Det finns floder i Kina som är så förorenade att du förmodligen skulle frätas sönder om du doppade dig i vattnet.

Att Kina kommer ha en dominerande roll i världen kommande decennier råder det inga tvivel om menar Björn och Jessica. Det gäller inte minst inom handel.

– Det svenska handelsutbytet med Kina kommer öka. Vi kan tycka att fler skolor borde ha kinesiska som valbart språk. I exempelvis Växjö är det inga gymnasieskolor som erbjuder den möjligheten idag. Man skyller på bristande efterfrågan. Men man måste ta sikte på framtiden. Att kunna kinesiska är något som svenska ungdomar kommer ha stor nytta av i framtiden!

Det finns mycket som förenar kineser och svenskar konstaterar Björn och Jessica, men självklart finns det också kulturella skillnader.

– För våra kinesiska företagarvänner är det obegripligt att vi inte har städhjälp eller anlitade barnpassare när barnen var små. Den svenska seden att storhandla en gång i veckan förstår de sig inte heller på. De glodde förvånat i vårt kylskåp när de hälsade på hemma hos oss.

Designlight är idag ett ledande grossist- och tillverkningsföretag för LED-belysning i Norden. Företaget har 22 anställda och en omsättning på 112 miljoner. Allting började en gång i tiden med att Björn och Jessica träffades och blev ett par sommaren 1988, det vill säga för ganska exakt 30 år sedan. Några år senare, 1996, bildade de företaget Designlight. Lyftet kom runt 2003 i och med LED-belysningens entré på marknaden. Björn och Jessica valde att specialisera sig på infälld LED-belysning.

– Vi utvecklade LED-lampor som var smidiga för elektrikerna att montera. Elektrikerna älskade oss! De stora grossisterna hade först varit tveksamma till oss men elektrikerna började efterfråga våra produkter, så man kan säga att vi tog oss in bakvägen. Idag är vi A-leverantörer till alla stora grossister.

Annons

Vad är ert framgångsrecept?

– Snygga produkter till bra priser och med hög kvalité. Vi har endast 0,5 procent reklamationer, där är det ingen som slår oss!

Målet att nå en omsättning på 100 miljoner nåddes 2016. Nästa stora steg för företaget är att satsa på exportmarknaden. Redan idag säljer de till Tyskland, Frankrike, Estland och framför allt Norge, som står för 15 procent av omsättningen.

– Vi provar oss fram. Planen är att vi så småningom ska anställa en exportansvarig och bygga upp en internationell säljorganisation.

En produkt som definitivt kan ge Designlight ännu mer lysande framtidsutsikter är modulstrålkastare. Det handlar om strålkastare med LED-belysning med kapacitet att belysa parkeringar, fotbollsplaner, skidbackar och golfbanor.

– Nu har vi även försäljning på gång till stora flygplatser och hamnanläggningar. Här finns en jättepotential. Modulstrålkastarna kan på några år innebära att vi fördubblar vår omsättning.

Expansionen kan dessutom medföra tillbyggnation av kontor och lager i Moheda.

– Ja, vi har köpt tomten intill av kommunen, så det kan bli aktuellt att bygga ut inom några år!

Hur stort kan Designlight bli?

– Som entreprenör tänker man inte så. Man vill inte begränsa sig. Allt kan hända!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons