Annons

Företagsfabriken jobbar med framtidens elitföretag

Idélösande innovatörer som får hjälp att omsätta sina visioner till snabbväxande företag. Det är konceptet bakom Företagsfabriken, där länets nystartade företag med bäst potential får stöd med affärsutveckling under 30 månader.
– Det här är en elitsatsning. Företagen som antas skulle säkert lyckas utan oss men genom att delta i Företagsfabriken får de snabbare, säkrare och starkare utväxling, säger Sandra Ruuda, VD på Företagsfabriken.
Växjö • Publicerad 6 september 2019
Foto: Pressbild

Företagsfabriken i Kronoberg firar tio år. Sandra Ruuda tillträdde som VD för ett halvår sedan och kan konstatera att det råder positiva tongångar. De åtta bolagen som just nu ingår i Företagsfabriken har nämligen rejäl medvind, bland annat i form av lyckosamt anskaffande av kapital, produktlanseringar eller snabb tillväxt. Men så är kraven också väldigt högt ställda.

– Statens Innovationsmyndighet, Vinnova, som är en av våra finansiärer har som styrkrav att de företag som ingår i företagsinkubatorn ska ha förutsättningen att uppnå en omsättning på 30 miljoner inom fem år. Så man kan se det här som en elitsatsning för företag!

Annons

Företagsfabriken erbjuder det som brukar kallas företagsinkubator eller företagskuvös, vars syfte är att främja och underlätta nya företags väg mot tillväxt och lönsamhet. Sandra är dock inte helt bekväm med begreppet företagsinkubator/företagskuvös utan tycker att namnet Företagsfabriken är mer träffsäkert.

– Det beskriver ganska exakt vad det handlar om. Vi förädlar affärsidén och entreprenören i fabrikens processer och tillverkar snabbväxande företag.

Företagsfabriken ägs och finansieras av Videum, Linnéuniversitets holdingbolag och Region Kronoberg, men har också tillgång till statliga medel via bland annat Vinnova samt EU-stöd.

– Man kan se Företagsfabriken som en katalysator som genererar tillväxt. Vi levererar företag som skapar sysselsättning i Kronoberg.

Men det är inte vilka företag som helst som blir antagna till Företagsfabriken. Ett grundläggande krav är att man ska jobba med innovationer och kunna presentera nya sätt att lösa problem.

– Vi granskar både själva affärsidén och entreprenörens genomförandekapacitet. Ibland kan affärsidén vara bra men entreprenören anses inte ha tiden, tålamodet eller orken att genomföra den. Ibland tror vi på entreprenören men upplever affärsidén som otillräcklig. Då brukar vi uppmana entreprenören att återkomma med en ny idé.

Företagen som blir antagna får vara med i Företagsfabriken i 30 månader, och får under den här tiden hjälp och stöd med affärsutveckling.

– Vi ska hjälpa dem att omsätta sina visioner till växande affärsverksamhet. Det kan handla om marknadsstrategier, ekonomisk planering, HR-kompetens eller sökande av investeringsstöd. Vi skräddarsyr lösningar för respektive företag.

Fast om företagen redan har en lysande affärsidé, behöver de verkligen er hjälp?

– De hade säkert lyckats utan oss, men genom att delta i Företagsfabriken får de en snabbare, säkrare och starkare utväxling.

Annons

Du talade om tuffa krav, bland annat att nå 30 miljoners omsättning inom fem år. Vad händer om den uppåtstigande kurvan bryts under resans gång?

– Det händer att företagen inte fullföljer. Vi stämmer av och gör en omfattande utvärdering varje halvår. Vi brukar tala om ”fail fast”, det vill säga att det är bäst att misslyckas i ett tidigt skede. Visar det sig snabbt att målen inte kommer uppfyllas är det bättre att avbryta innan man bränt alltför mycket av sitt kapital och sin tid.

När Sandra tittar tillbaka på de totalt 90 företag som deltagit i Företagsfabriken under de här tio åren noterar hon såväl konkurser som strålande framgångssagor. Två exempel på det sistnämnda är programutvecklaren Softwerk och Solutions for tomorrow, som gör mobil röntgenutrustning. Just nu deltar åtta företag i Företagsfabriken, bland annat uppmärksammade Happy at work som skapar verktyg för att mäta personalens välmående på arbetsplatserna.

– Ett annat spännande exempel är Berrybot som sysslar med automatiserad vertikal odling. Överlag så går det bra för våra företag. Här råder en härlig stämning med positiv feedback och glada ryggdunkningar just nu.

Nu är det dessutom tänkt att Företagsfabriken ska växa ytterligen. Nyligen blev man beviljade medel för det treåriga utvecklingsprojektet Framink, vars ändamål är att öka mångfalden och få in företag från hela regionen.

– Hittills har det varit mycket Växjö-fokuserat, men Företagsfabriken ska vara öppen för företagare i hela Kronoberg. Många av dagens jättar kommer ju från mindre eller medelstora platser, ta IKEA i Älmhult och NIBE i Markaryd som exempel. Målet är att dagens 8 företag i Företagsfabriken ska bli 16.

Företagsfabriken

Vill göra skillnad

Namn: Sandra Ruuda.

Aktuell: Som relativt nytillträdd VD på Företagsfabriken i Kronoberg, som dessutom firar tioårsjubileum.

Finns: Har sina lokaler på Videum Science Park i Växjö.

Verksamhet: Driver en företagsinkubator, som ska främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet.

Antal företag i Företagsfabriken just nu: Åtta stycken.

Krav/målbild: Målet är att företagen inom fem år ska ha en omsättning på 30 miljoner.

Sitt eget företagande: Jag liksom de flesta andra entreprenörer drivs av att kunna göra skillnad. Vi vill förbättra världen. Pengar är sällan en drivkraft, snarare ett medel för att förverkliga sin vision.

Motto för Företagsfabriken: Snabbare, säkrare och starkare.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons