Annons

Författare på sommarlovet

Skrivardagarna på Det fria ordets hus är en perfekt start på sommarlovet. Det tycker Mathilda Sellström, Thea Roswall och Aleksandra Hubacz som ser fram mot att träffa författare och att få nyttiga skrivtips.
– Nu den första dagen har vi lärt oss hur man beskriver miljöer och tips på olika sätt att inleda en berättelse.
Växjö • Publicerad 21 juni 2019
Foto: David Färdigh

Den här veckan fylls Det fria ordets hus av skrivglada ungdomar. Deltagarna får under fyra intensiva men inspirerande dagar göra olika skrivövningar såväl enskilt som i grupp.

– Jag var med i fjol och tyckte det var väldigt roligt. Så jag anmälde mig igen. Bland annat ser jag fram mot att få träffa författaren Camilla Jönsson, säger Mathilda Sellström som framför allt gillar att läsa skräck och fantasy.

Annons

Har ni några egna författardrömmar?

– Kanske som hobby, men inte som heltidsjobb. Det är nog ett kul yrke men verkar kräva mycket tålamod, menar Thea Roswall.

Både Mathilda, Thea och Aleksandra skriver gärna på fritiden.

– Jag tycker om att beskriva platser, berättar Aleksandra Hubacz.

– Jag skriver ofta om kompisrelationer. Bäst inspiration har jag på natten eller tidigt på morgonen. Det händer att jag vaknar mitt i natten och känner att nu måste jag skriva, säger Thea.

Ett sätt att få inspiration är att läsa böcker.

– Jag läser ungefär tio timmar i veckan, berättar Thea.

Den första skrivardagen i måndags ägnade sig åt övningar i hur man beskriver miljöer och hur man kan inleda en berättelse för att trigga igång intresset och rycka med läsaren i handlingen. Men allt handlar inte bara om läsande och skrivande.

– Skrivardagarna är också ett bra tillfälle att träffa nya vänner, menar Mathilda.

Handledare på Skrivardagarna är Linda Valle och Ina Lagerwall. De konstaterar att det är femårsjubileum för Skrivardagarna på Det fria ordets hus, men att det kanske blir sista året i dessa lokaler eftersom Växjös politiker aviserat att de ska avsluta hyreskontraktet och flytta verksamheten till stadsbiblioteket.

– Det vore tråkigt eftersom det här huset och trädgården är idealisk för evenemang som Skrivardagarna. Ungdomarna blir inspirerade i den här miljön!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons