Annons

Förtroendet för elförsörjningen dalar bland företagare

Kronoberg • Publicerad 17 mars 2022
Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kronobergs län.
Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kronobergs län.Foto: Anna Nordström

Enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort bland sina medlemmar har åtta av tio företagare i södra Sverige litet eller inget förtroende för att den framtida efterfrågan på el kommer att kunna mötas.

– Det är en kraftig försämring av förtroendet, som redan innan var lågt. Det hämmar viljan att investera och satsa i närområdet, säger Ulrica Bennesved, regionchef i Kronobergs län.

Annons

Företagen i södra Sverige sticker ut i undersökningen, både med lägst förtroende för den förda politiken och genom att i större utsträckning ha tvingats göra investeringar för att undvika negativa konsekvenser av en framtida elbrist.

– Politikerna har inte gjort de stora investeringar som behövs för att klara klimatomställningen och fasta ut de fossila bränslena. Att bygga ut elproduktionen tar lång tid, medan företagen redan här och nu gör investeringar för framtiden, säger Ulrica Bennesved.

Hon vill bland annat se flera reformer för att säkra den framtida energiförsörjningen. Det handlar bland annat om att ta bort målet om att fasa ut kärnkraften, att halvera tillståndsprocesser och att förstärka elnäten.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons